Marsi kulgur Curiosity valmistub «hüppama» üle liivadüüni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Curiosity
Curiosity Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA Marsi uurimise kulgur Curiosity valmistub liikuma üle meetri kõrguse liivadüüni.

Düün on barjääriks kulguri liikumisel väikese oru suunas, edastab BBC.

Natuke aega tagasi oli kulgur kivisel maastikul, mis jättis ta alumiiniumratastele sügavad jäljed.

USA kosmoseagentuuri inseneride sõnul ei võta nad riske. Kulguril lastakse liikuda düünil aeglaselt edasi ning vaadatakse, mis juhtuma hakkab.

NASA meeskonnal on siiani selgelt meeles, mis juhtus kulguriga Spirit 2009. aastal. See kulgur jäi liiva kinni ning ei liikunud enam paigast.

Kulgur Opportunity on Punast planeeti uurinud juba kümme aastat, kuid 2005. aastal oleks tal äärepealt olnud Spiritiga sama saatus. Ta jäi mitmeks nädalaks liivasele alale, millele hiljem anti nimeks Purgatory Dune (Põrgudüün).

Curiosity on juba liikunud düünile ning katsetab ratastega, kas liiv kannab.

Teadlased on mures, et Curiosity 50-sentimeetriseid rattaid võivad ohustada liivas leiduvad kivid. Nad andsid paigale selle tõttu nimeks Dingo Gap (Dingolõks).

Curiosity on nüüdseks Marsil läbinud viie kilomeetri pikkuse teekonna mööda selle planeedi ekvaatorit. Rattad on sellest mõnevõrra kannatada saanud.

Kui kulgur suudab üle düüni märgatavalt paremale pinnasele liikuda, ootavad teda ees uued teadusuuringud.

Curiosity  uueks sihtkohaks on mägine ala, mis jääb Gale`i kraatri jalamile. See asub ta praegusest paigast mitme kilomeetri kaugusel lõuna- ja läänepool.

Järgmise peatuskoha nimi on KMS-9 ning seal plaanitakse läbi viia kivimite puurimisi eesmärgiga otsida jälgi süsiniku kohta. Süsinik võib viidata, et seal võis miljardeid aastaid tagasi olla mikrobioloogilist elu.

Curiosity jõudis Punasele planeedile 2012. aasta augustis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles