Hanno Tombergi hinnangul läks EASi raha Eurovisoonil asja ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Tomberg
Hanno Tomberg Foto: Marina Puškar

Kuigi Rahvusringhäälingu (ERR) arvates täitis Eesti eurotiimi esinemine Oslos eesmärgi, mille rahastaja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) oli seadnud, pole teleekspert Jüri Pihel selles sugugi kindel.

Mullu novembris andis EAS 1,5 miljonit krooni, kui säästurežiimi tõttu ERRis oli mõnevõrra ohus Eesti esinemine tänavusel Eurovisoonil. EAS juhatuse liige Maria Alajõe põhjendas otsust siis sellega, et rahaeraldus sobib kokku sihtasutuse ülesandega tutvustada Eestit kui riiki, kuhu tasub reisida ja kus on hea äri teha.

Endise ETV Eurovisooni projekti eestvedaja ja digilevile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli arvates jättis aga nähtud esitus Eesti maine esindamisel tugevasti soovida.

 

«Sellisel huvitaval ja erilisel viisil üritati küll eristuda, kuid kas selline eristumine edendab Eesti asja või mitte? Kuna finantseeris EAS, tuleks sellelt pinnalt ka hinnata, kas Eesti ettevõtlust ja Eesti head mainet arendati sellelt pinnalt edasi. Minu arvates mitte väga,» märgib Pihel. «Selline esinemine oli veidi veider ja tagasihoitud, mis jättis kõhkvel mulje,» on ta kriitiline. «Kui sa lähed selle ülesandega, siis mine ja tõmba tähelepanu, kuid siis tuleb asi ka viimistleda ja endale tähelepanu nõuda,» lisab Pihel.

 

ERR juhatuse liige Hanno Tomberg, kes käis Oslos poolfinaali vaatamas, on aga eurotiimi tööga kontekstis, et raha tuli EASist, rahul. «Rääkisin EASi esindajatega kohapeal ja nad olid väga rahul küllaltki suure meediakajastusega Norras Eesti delegatsioonile. Näiteks artikkel esilehel kohalikus suurimas ajalehes Aftenposten. Eesti Oslo saatkonna hinnagul pole sellist reklaami Eestile õnnestunud hulk aega saada. Lisaks avaldati erinevates lehtedes muid materjale, ka hinnati Eesti laulu Norras väga kõrgelt. Ma arvan, et see kõik töötab selle heaks, et Eestit välismaal paremini tutvustada.» Laulu sobivuse kohta Eurovisoonile ütleb Tomberg, et rahva maitse üle, kes eelvoorus laulu välja valis, ERRil voli otsustada pole. Esitusele tal endal midagi ette heita pole.

 

Tombergiga koos käis poolfinaali Oslos vaatamas ka ERR juhatuse esimees Margus Allikmaa, et saada ettekujutus, kuidas sellist võistlust korraldatakse. Mõlema reisikulud kaeti ERRi juhatuse eelarvest, ehk siis mitte EASi eraldatud rahast. Tomberg ei pea seda suureks kuluks: «Kui võtta ainult [otseülekande – toim] kommentaatoripositsiooni rendi hind, siis see on viis korda kallim, kui kahe juhatuse liikme kahepäevane komandeering.» Samas kommenteeris Marko Reikop kulude kokkuhoiuks teisipäevast poolfinaali Tallinnast.

 

EASi turundus- ja kommunikatsioonidirektor Erki Peegel leiab, et esmane tagasiside EASi Norras käinud töötajatelt on positiivne ja EASil ERRile rahakulutamise eesmärgipärasuse osas midagi ette heita pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles