Mees oli 16 kuud Vaiksel ookeanil merehädas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees oli 16 kuud Vaiksel ookeanil merehädas
Mees oli 16 kuud Vaiksel ookeanil merehädas Foto: SCANPIX

Üks mees, kelle paat jõudis sel nädalal Vaiksel ookeanil asuvale Marshalli saarte atollile väitis, et ta oli 16 kuud merehädas läbides üle 12 000 kilomeetri.

Mehe sõnul läks ta merele Mehhikost, edastab rawstory.com.

Eboni atollil töötanud teadlased leidsid pikkade juuste ja habemega mehe eile pärast seda, kui mehe fiiberklaasist paat oli sõitnud karidele.

«Ta ei olnud just hea tervise juures, kuid ta paraneb,» sõnas atollil uurimistööd tegev Norra antropoloog Ola Fjedestad.

Fjedestadi sõnul ütles mees neile, et ta lahkus Mehhikost 2012. aasta septembris ja võttis suuna El Salvadorile. Tal oli ka kaaslane, kuid see ei elanud merel triivimist üle ja suri.

Norralase kinnitusel räägib merehädas olnud vaid hispaania keelt. Oma nimeks ütles mees Jose Ivan.

«Ta oli vaid aluspükste väel. Ta paat oli kannatada saanud ja oli näha, et see oli olnud vees väga kaua aega,» sõnas Norra teadlane.

Ivani sõnul toitus ta ellu jäämiseks merekilpkonnadest, lindudest ja kaladest, mida püüdis paljaste kätega. Ta jõi kilpkonnaverd, kuna tal ei olnud vett. Triivimise jooksul ei sadanud ka vihma.

Mehe paadis ei leidunud kalastustarbeid. Kui mees Eboni atollile jõudis, oli ta paadis üks kilpkonn.

Norralase sõnul viidi Ivan Marsahalli saarestiku peasaarele Majurole, kus on haigla ja telefon. Talle anti esmaabi ja süüa.

Vaiksel ookeanil merehätta sattumise lood ei ole haruldased.

2006. aastal kajastas maailma meedia kolme mehhiklase juhtumit, kes pärast üheksat kuud merel jõudsid lõpuks Marshalli saarestikku. Nad jäid ellu tänu vihmaveele, kaladele ja lindudele.

1992. aastal aga olid kaks Kiribati kaalmeest Vaiksel ookeanil 177 päeva enne kui Samoale jõudsid.

Marshalli saarestik asub vaikse ookeani põhjaosas. Selle 24 saarel ja atollil elab 60 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles