Eurovisiooni ülekande tehnilised viperused pärinesid Norrast

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Televiisor. Teler. Graffity Tallinnas.
Televiisor. Teler. Graffity Tallinnas. Foto: Hendrik Alla

Eilse Eurovisiooni esimese poolfinaali ülekande nautimist häiris signaali tehniline praak.


Paljusid televaatajaid pahandas, et vähemalt kolme esimese laulu jooksul jäi pilt helist mitmeid sekundeid maha. Nii maigutas laulja tummalt suud, kuid vokaalpartii oli juba ammu lõppenud. Samuti jäi ekraan mõnel hetkel täiesti mustaks.

«Lühidalt võib öelda, et see häire tekkis väljaspool Eestit,» seletas asja ERRi TV tehnilise keskuse juhataja Rein Luur. «Mustad augud olid tingitud raadioühendusega kaamerate tööst. Heli ja pildi nihe tekkis sellest, et kasutasime 5.1 heli. Neil, kes valisid edastamiseks stereosignaali, seda häiret ei esinenud.»

EBU (Euroopa Ringhäälingute Liit) tehnilise koordinaatori sõnul tekkis heliviivis nendepoolse 5.1 heli koodri tõttu. Mõnesekundilised mustad augud telepildis olid Oslo kohapealse produktsioonimeeskonna teadmise järgi seotud sealsete kaamerate raadiolingi ja satelliidi ühenduse probleemidega.

Seega olid tehnilised viperused korraldajatepoolsed ja täna uuritakse kohapeal kõike lähemalt ning tehakse lisateste, et olukorda parandada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles