Viis märki, et keha vajab vitamiine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viis märki, et keha vajab vitamiine
Viis märki, et keha vajab vitamiine Foto: SCANPIX

Väljaande Business Insider artiklis seisab, et palju töödeldud ja vähe vitamiine sisaldavaid toite söövatel inimestel võib tekkida vitamiinide puudus.

Vitamiinide puudus ei pruugi kutsuda esile haigust, kuid võib nõrgendada tervist ning tekitada pideva väsimustunde.

Viis märki, et keha vajab vitamiine:

Haavandid suus- need viitavad, et organismis on puudus rauast, tsingist, B3-, B2- ja B12- vitamiinist. Neid vitamiine leidub linnulihas, lõhes, tuunikalas, kanamunades, pähklites ja läätsedes.

Nahaprobleemid ja juuste väljalangemine – juuksed vajavad eriti B7-vitamiini. Lisaks peaks siis tarbima ka A-, D-,E- ja K-vitamiini. Neid on kanamunades, seentes, sojaubades, pähklites, vaarikates, avokaadodes ja banaanides.

Vistrikud – vistrikud põskedel, käsivartel, reitel ja istmikul näitavad, et tarbitakse valesid rasvu, eelkõige loomseid. Nende puhul aitavad A- ja D-vitamiinid. Lisaks tuleks roogades kasutada rohkem taimseid rasvu. A- ja D-vitamiini on mandlites, lõhes, sardiinides, pähklites, värvilistes juurviljades nagu näiteks porgand.

Käte ja jalgade tundlikkuse kadumine ning sügelemine – need sümptomid võivad viidata B9-, B6- ja B12-vitamiini puudusele. Siis tasuks süüa rohkem spinatit, ubasid, mereande.

Lihaskrambid – nende puhul aitavad magneesium, kaalium ja kaltsium. Neid aineid leidub banaanides, mandlites, kirssides, spinatis, lehtkapsas ja üllatavalt ka võililledes. Võililli tasuks suve alguses korjata piirkondadest, mis ei ole autoteede ääres, sest seal on puhtad, mitte saastatud taimed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles