Video: maailma kõige pikemale naisele tehti elupäästev operatsioon

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma kõige pikemale naisele tehti elupäästev operatsioon
Maailma kõige pikemale naisele tehti elupäästev operatsioon Foto: Youtube

Maailma kõige pikemat kasvu naiseks peetavale, India päritolu Siddiqa Parveenile tehti operatsioon, mille käigus eemaldati kasvaja, mis tekitas ta suurt kasvu.

26-aastane naine on 233,6 sentimeetrit pikk ja kaalub 129 kilogrammi, edastab Huffington Post.

Pikka kasvu põhjustas ta hüpofüüsis olnud kasvaja, mis tekitas liiga palju kasvuhormooni.

Gigantismi tõttu on naisel selgrooga probleeme ning samuti mõjutas see organeid, kaasa arvatud silmi. Arstid kartsid, et ta võib jääda pimedaks.

Naisel on selgroos mõrasid, mille tõttu ta ei ole võimeline täiesti sirgelt seisma. Selle tõttu ei saa Guinnessi rekordite raamat teda ametlikult maailma pikimaks naiseks kuulutada.

Eelmine naiste pikkuse rekordiomanik, hiinlanna Yao Defen suri 2012. aasta novembris. Ta oli 220-sentimeetrine.

Operatsiooniks sõitis naine oma kodukohast Lääne-Bengalist Delhisse India meditsiiniteaduste instituuti.

Neurokirurgid eemaldasid kasvaja, viies endoskoobi ta ninasõõrme kaudu ajusse. Operatsioon oli keeruline, kuna naise pea on keskmisest suurem.

«Ta pea suurus raskendas märgatavalt endoskoobi sisse viimist. Samuti oli raske teha anesteesiat. Ka oli pikali olemine tema jaoks keeruline, kuna tal on selgroos mitu mõra,» selgitasid kirurgid.

Esmalt ei leitud tema jaoks piisavalt pikka operatsioonilauda ja haiglavoodit. Kõige pikemale operatsioonilauale ja voodile tuli veel teine natuke lühem otsa panna.

Kasva eemaldamine kulged edukalt ja naist ootab ees pikk paranemisprotsess. Edaspidi tahetakse teha talle veel üks operatsioon, mille käigus tugevdatakse mõranenud selgroogu.

Ta jääb veel üsna pikaks ajaks arstide hoole alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles