Psühholoog hoiatab oma nime guugeldamise eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühholoog hoiatab oma nime guugeldamise eest
Psühholoog hoiatab oma nime guugeldamise eest Foto: SCANPIX

Soome psühholoog hoiatab, et oma nime guugeldamine võib stressi, meeleheidet ja ka nartsissismi tekitada.

Psühholoog Pentti Tuimala sõnul võib internetist enda kohta leida nii mõndagi ebameeldivat, mis ei pruugi küll tõsi olla, kuid samas on solvav, kirjutab iltasanomat.fi.

Varasemad uurimused on näidanud, et iga teine inimene otsib otsingulehekülgede abil, mis tema kohta internetis leiduda võib.

«Kui ollakse harjunud enda kohta internetis uurima, siis tuleb valmis olla ka väga suurteks ebameeldivusteks. Internet pakub palju võimalusi anonüümseks rünnakuks,» selgitas Tuimala.

Ta rõhutas, et solvangutesse ja negatiivsesse informatsiooni saab suhtuda mitmeti. Selle võib meelest pühkida, kuid on ka neid, kes seda ei suuda.

«Internetist enda kohta negatiivse avastamine võib tekitada häbi ja küsimusi, et miks see juhtus. Selle tagajärjel võidakse vähendada sotsiaalset suhtlemist, kuna arvatakse, et maine on rikutud. Lisaks võidakse hakata kõiki kahtlustama, kaasa arvatud oma lähedasi. Püütakse jõuda jälile, kes solvangud ja muud negatiivsed asjad on internetti pannud,» selgitas Tuimala.

Ta jätkas, et tänapäeval ei saa guugeldamisest üle ega ümber ning tegemist on normaalse asjaga.

«Igaüks meist tahab oma sõnadele või tegevusele tagasisidet. Otsingumootor Google on üks neist, mis seda võimaldab. Guugeldamisest aga võib saada sõltuvus ja negatiivsuse allikas. Võib tekkida patoloogiline nartsissism,» tõdes psühholoog.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles