Kliimasoojenemine muudab kalad väiksemaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliimasoojenemine muudab kalad väiksemaks
Kliimasoojenemine muudab kalad väiksemaks Foto: SCANPIX

Šotimaa Aberdeeni ülikooli teadlaste sõnul tekitab juba väike merevee temperatuuri tõus selle, et kalad muutuvad väiksemaks. 

Uurijad leidsid, et ajavahemikul 1970 – 2008 on Põhjamere kalade nagu tursa, heeringa, heigi ja lesta kehapikkus kahenenud kolmandiku võrra, edastab Daily Mail.

Kõige enam on kliimasoojenemine mõjutanud tursalisi, mille esindajate pikkus on alates 1970. aastast kahenenud 29 protsenti.

Põhjus peitub selles, et Põhjamere veetemperatuur on 38 aastaga kerkinud  1 – 2 kraadi.

«Põhjamere veetemperatuuri tõus on olnud väike, kuid sellegi poolest mõjutab see kalade suurust,» sõnas uurija Alan Baudron.

Uuringus töötati läbi 40 aasta jooksul Põhjamere kalade ja kalastamise kohta käiv informatsioon.

«Meie analüüs näitas, et enamiku Põhjamere kalaliikide pikkus on teatud ajavahemiku jooksul kahanenud,» tõdes Baudron.

Ta lisas, et kalade väiksemaks muutumine on aset leidnud väga erinevate kalaliikide juures, mille esindajad toituvad erinevalt. Samuti on nendes liikides kalade suremus erinev.

«Neid kõiki kalu ühendab üks faktor, milleks on kliimasoojenemine ja merevee temperatuuri tõus. See on vähemalt osaliselt põhjuseks, miks kalade suurus on kahanenud,» sõnas teadlane.

Soojemas vees arenevad kalad kiiremini ning nende kasv ei jõua arengule järgi.

«Kalad on jahedaverelised ja nende elutegevus sõltub ümbritseva vee temperatuurist. Üldiselt kasvavad kalad kiiremini elu alguspoolel, kuid kui veetemperatuur on kõrgem. Kuid areng võib olla liiga kiire ja vanus ei vasta lõpuks pikkusele,» selgitas Baudron.

Kalade suurust mõjutavad ka teised faktorid nagu toidu küllus ning kalastamine. Kui toimub ülekalastamine, siis samuti ei suuda kalad normaalse pikkuseni kasvada.

Uurija arvates on kalad 2050. aastaks nüüdsest märgatavalt väiksemad ka selle tõttu, et kliimasoojenemine kahandab merevees ka hapniku hulka.

Kalade väiksemaks muutumine mõjutab samas kogu merede ökosüsteemi ning ka inimese toidulauda.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles