Videod: millist häält teevad rebased?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rebane
Rebane Foto: SCANPIX

Norra koomikutest vennad Bård ja Vegard Ylvisåker tegid humoorika video «The Fox», milles esitatakse millist häält rebased teha võivad.

Ylvisåkerite «The Fox» video oli möödunud aasta üks hitte: pala on kuulatud 346 miljonit korda. Videos küsitakse, mida rebane ütleb ja pakutakse oma vastusevariante sellele, edastab iltasanomat.fi.

Rebaste häälitsuste teemal on tehtud üsna mitu teadusuuringut, milles on uuritud rebaste (Vulpes vulpes) häälitsusi erinevates olukordades.

Suurbritannia Bristoli ülikooli bioloog Stephen Harris sõnas, et rebastel on üle 20 erineva häälitsusviisi. Sõnumid antakse edasi hääletooni ja –kõrgusega.

«Rebased kasutavad hüüdeid partneri leidmiseks, konkurentidega suhtlemiseks ja kogukonna kooshoidmiseks. Rebastel on kõige jõulisem paaritumishäälitsus, mida kuuleb kevadtalvel ja kevadel, kui nad on valmis paarituma,» jätkas teadlane.

Siis häälitsevad eelkõige emased, kuid vahel on kuulda ka isaste hüüdeid.

Teine tüüpiline häälitsus on haukumine, mis on koerte haukumisest kõrgem ja see võib kerkida väga kõrgeks heliks.

«Uuringud on näidanud, et rebased tunnevad oma kaaslased ära hääle järgi,» nentis Harris.

Rebasepojad hüüavad ema ja õdesid-vendi, kasutades kõrgehäälset haukumist. Rebasepojad teevad haukuvat häält juba enne seda, kui nende silmad avanevad.

Lisaks eelpoolmainitud häältele kasutavad rebased ka vilina moodi heli ja ulumist, mille tähendus võib vahelduda sõltuvalt olukorrast ja kehakeelest.

«Lühikesed häälitsused näitavad, et üks rebane allub teisele. Kuid teises olukorras näitavad need entusiasmi,» jätkas uurija.

Harrise sõnul teevad rebased ka kummalist kurguhäält, mille tähendus ei ole selge.

Rebased peetakse võrreldes mitmete teiste loomadega siiski üsna vaikseteks.

Lisaks häälele suhtlevad rebased ka lõhnajälgede abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles