20 fakti Hiina uusaasta tähistamise kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20 fakti Hiina uusaasta tähistamise kohta
20 fakti Hiina uusaasta tähistamise kohta Foto: SCANPIX

Hiina kalendri järgi algab sinise puuhobuse aasta algab 31. jaanuaril 2014 ja kestab 18. veebruarini 2015.

Hiina uue aasta algust ei tähistata juba ammu ainult Hiinas, vaid väga paljudes riikides.

Hiinas kestab see lihtsalt pikemalt, kuni 15 päeva ning selle jooksul toimub palju traditsioonilisi üritusi.

Huffington Post pani kokku 20 fakti Hiina uusaasta vastuvõtmise kohta:

15 päeva kestev festival algab sellel aastal 31. jaanuaril. Algusaeg muutub aastati ja see on tingitud kalendrist. Algusaeg on alati siis, kui on aasta esimene noorkuu ning lõpp siis, kui on täiskuu.

Hiina uue aasta vastu võtmise traditsioonis mängib suurt rolli toit, mida süüakse pere keskel ja koos sõpradega. Hiina uueaasta pidustuste laualt ei puudu nian gao kook, aurutatud riisipuding, pikad nuudlid ja pelmeenid.

Enne uue aasta saabumist tehakse kodudes põhjalik suurpuhastus. Puhastusvahendid peidetakse aga enne pidustusi ära, kuna need võivad halba õnne tuua. Nende nähtaval olemine nagu pühiks hea õnne minema.

Hiinas on uue aasta vastuvõtmine perekeskne, austatakse surnud esivanemaid ja lastele jagatakse kingitusi.

Enne uue aasta saabumist peab laual olema mandariine ja apelsine, samuti kaheksat sorti kuivatatud puuvilju, lopsakaid toataimi ja lõikelilli. Uue aasta soovid peavad olema kirjutatud punasele paberile, kuna punane toob õnne.

Tähelepanu pööratakse ka surnud esivanematele. Nende fotod pannakse pere pidulauale ning see tagab, et nad osalevad pidusöögil.

Legendi kohaselt saab uus aasta alguse, kui müütiline koletis Nian tuleb sööma lapsi, kariloomi ja saaki. Kaitsmaks end Niani vastu panevad hiinlased talle süüa oma elukoha välisukse juurde. Samuti arvatakse, et Nian kardab punast värvi, laternaid ja ilutulestikku.

Ilutulestikuga saadetakse vana aasta ära ja võetakse uus vastu. Hiina ametnikud on püüdnud vähendada saluutide arvu,  sest see tekitab õhusaastatust. Seni ei ole kodanikud sellele allunud.

15 päeva pidustuste jooksul on igal päeval erinevad traditsioonid. Uue aasta esimesel päeval hoidutakse liha söömisest, sest see pidavat tagama õnneliku aasta. Selle asemel süüakse taimetoitu, mis kannab nime jai, mis koosneb lootuseseemnetest (poiste sündimine), kuivatatud ubadest (jõukus ja õnn) ja bambusevõrsed (heaolu ja head suhted). Samas ei sööda värsket tofut, kuna valget peetakse surma värviks ja seostatakse halva õnnega.

Teisel pidustuste päeval palvetavad hiinlased jumalate ja esivanemate poole. Arvatakse, et uue aasta algus on ka koerte sünnipäev, mille tõttu neile loomadele jagatakse maiuspalasid.

Kolmandal ja neljandal  pidustuste päeval tohivad mehed külastada oma ämma ja äia.

Viiendal päeval, mis kannab nime Po Woo, tuleks jääda koju, kuna see tagab aasta kestva jõukuse. Sel päeval teiste pereliikmete ja sõprade külastamine võib kaasa tuua ebaõnne.

6 – 10 pidustuste päeval külastavad hiinlased templeid, kus palvetavad järgmise aasta eest.

Seitsmendal päeval joovad farmerid ja põllupidajad seitsmest taimest ja juurviljast koosnevat jooki. Kui teine päev oli koerte sünnipäev, siis seda päeva peetakse inimeste sünnipäevaks. Siis süüakse pikki nuudleid, mis tähistavad pikka iga ja toorest kala, mis tähistab edukust.

Fujiani piirkonna inimesed pevada kaheksandal päeval veel ühe perepeo, kus palvetatakse taevajumaluse Tian Gongi poole.

Ainult üheksandal päeval tohib palvetada nefriitkeisri poole ja tuua talle annetusi. Hiina mütoloogias on nefriitkeiser universumi, taeva ja maa looja.

10  - 12 päeval saadetakse välja kutsed ühisele suurele pidusöömingule, mis toimub 13. päeval. Siis süüakse riisi ja marineeritud köögivilju.

14. päeval valmistutakse Laterna Festivaliks, mis toimub 15. päeval. Siis on täiskuu ja lapsed kannavad pimeduse saabudes valguslaternaid.

Uue aasta pidustustel mängib tähtsat rolli punane värv, mis tähistab selget ja õnnelikku tulevikku. Festivali ajal kantakse punaseid rõivaid. Lastele, vallalistele ja lähisugulastele jagatakse punaseid ümbrikke, mille sees on raha, mis peaks jõukuse tagama.

Sellel aastal on hobuse aasta, mis toob kaasa kiire liikumise, ootamatuid sündmusi, palju suhtlust ja suurt õnne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles