Eesti ei pääsenud Eurovisiooni finaali

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malcolm Lincolni teine lavaproov ja pressikonverents
Malcolm Lincolni teine lavaproov ja pressikonverents Foto: Indrek Galetin / EBU

55. Eurovisiooni lauluvõistluse esimeses poolfinaalis esindas Eestit Malcolm Lincolni laul «Siren», mis kõlas kolmandana.

Poolfinaalist pääsesid edasi Bosnia ja Hertsegoviina, Moldova, Venemaa, Kreeka, Portugal, Valgevene, Serbia, Belgia, Albaania ja Island.

Raadio 2s kommenteerisid eurotralli Mart Juur ja Andrus Kivirähk.

1. Moldova avas võistluse kõige tüüpilisema eurobiidiga, mida ilmestasid taustatantsijad ja helendav viiul. Mart Juur märkis, et selles riigis pole nähtavasti lõppenud 1990. aastate lõputu ajamull.

2. Venemaa. Valgus tuleb ikka idast. Seda oli küll piinlik kuulata, kuidas venelane inglise keeles laulis. Laval sadas kunstlund.

3. Eesti laulu ajal, nagu nägid Kivirähk ja Juur, üks lauljatest minestas - see oli läbimõeldud minestamisstseen. Aga kui poiss tuleb tagasi tinakirstus, saab näpuga näidata Mart Normeti peale. Juurele jäi kõrva, et Juhkental laulis, kuidas on aastaid kasutult kulutanud. Aga nii noore inimese aastad ongi kulutamiseks. Esinemine tuli kenasti välja.

Postimehe reporter teatas kohapealt, et Eesti laul tõi saalis kaasa pea olematu reaktsiooni - ainult Eesti fännid hõiskasid.

4. Slovakkia. Juur pani prillid ette ja nägi Kreeka lippu - miks nad ei ole kodus ja häbi ei tunne?!?

5. Soome tuli lavale umpa-umpa rütmiga. Ei oska midagi halba öelda, selline tore jaanipäevalaul. Juurel oli eriti armas näha, et laval kohtusid kolm kaunist soome naist ja kolm kaunist soome meest.

6. Läti. Kahjuks pead elama nii kaua, kuni elu on antud.

7. Serbia laul oli petlik laul, märkis Kivirähk. Laulis, et «su rinnad erutavad mind», aga ümber tantsisid mehed, kellel polnud rindu. Juur nentis, et Balkani riigid on palju kannatanud, aga see ei õigusta sellist asja.

8. Bosnia ja Hertsegoviina. Dramaatiline udu.

9. Poola laul oli segu traditsioonilisest rahvamuusikast ja popist. Juur elab poolakatele kaasa, Kivirähk haletseb ka neid, aga ei jaksa seda kisa kuulata. Laval selline hetk, et mees kägistas naist, aga keegi appi ei läinud.

10. Belgia. Poiss laulis, mina ja mu kitarr. Keegi ei tulnudki ega varastanud kitarri ära. Kivirähk märkis, et on rõõm näha, kuidas vaene inimene laulda saab. Juurele see belgia poiss meeldis ja et saab ka odavalt.

11. Malta lauljatar lõõritas unistuses elamisest, selja taga lehvisid suured valged tiivad. Kivirähk mõtles, et on äkki liialdanud kohviga.

12. Albaania. Me ei saanudki albaania keelt õppida, sest lauljatar laulis inglise keeles, mida me niigi oskame. Taustaks eurotümps ja kriiskav viiul.

13. Kreeka, kes elab meie armust, laulis laulu Opaaa! Vaadake vaid...

14. Portugali kaunis lauljatar lõõritas kõigest hingest ja suure suuga.

15. Makedoonia, hea on olla vaba ja üksinda. Juure ja Kivirähu jutulõng veeres millegipärast saatejuhile, kes end rahuldada armastab.

16. Valgevene. Võimsad hääled, säravad kleidid ja klaver. Paljukannatanud Valgevene laulis liblikatest.

17. Island. Juur kartis seda jäämaa laulu. «Paksud, kuulake nüüd, kuidas teine paks laulab!» röögatas Kivirähk.

Juur ja Kivirähk nentisid kokkuvõtteks, et tegelikult oligi ainuke hea laul Eesti laul, kõik muu oli jama. Kuna oma maa poolt hääletada ei saa, soovitasid nad hääletada Soome poolt. Seda laulu saab suvel laulda igal vabaõhuüritusel.

Ülekannet kummitasid tehnilised probleemid - mitmel korral läks kaamerapilt mustaks või takerdus. Alguses polnud heli ja pilt sünkroonis.

Kummastki poolfinaalist pääseb edasi kümme paremat, kes võistlevad finaalis laupäeval, 29. mail. Esmakordselt selgitatakse kümme kummastki poolfinaalist edasipääsejat selles poolfinaalis osalevate maade televaatajate ja muusikaspetsialistidest koostatud žüriide hääletustulemuste liitmisel. Nagu alati, on finaalis endale koha kindlustanud nelja suurima teleorganisatsiooni Prantsusmaa, Inglismaa, Hispaania ja Saksamaa ning korraldajamaa Norra poolt esitatud laul.

Kõikide laulude videoid saad näha siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles