Pohl on imemari, mis aitab ennetada kaalutõusu?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pohlad
Pohlad Foto: Wikipedia.org

Paljud unistavad, et nad saaksid pidevalt süüa pitsat ja šokolaadi.

Teadlased avastasid, et tulevikus võivadki nad võib olla pidevalt neid toite süüa, kui lisavad menüüsse pohlad, edastab Daily Mail.

Rootsi Lundi ülikooli teadlaste sõnul aitab pohlade söömine ära hoida kehakaalu tõusu neil, kelle menüüs on palju rasva.

Teadlased tegid pohladega katse hiirtega, kellel anti suure rasvasisaldusega süüa. Katses kasutati hiiri, kelle kehas tekkis rasv kergelt, olles seega nagu inimeste minivariant, keda ohustavad ülekaalulisus ja diabeedi tekke risk.

Uurijad jagasid katsealused hiired kahte gruppi, kellest esimesele anti vähese kalorsusega toitu, teisele ja suuremale grupile aga kõrge kalorsusega toitu.

Lisaks anti neile, välja arvatud kontrollgrupile, ka marju – pohli, mustikaid, vaarikaid, kukemarju, mustsõstraid, ploome ja acai marju.

Pärast kolme kuu pikkust katset uuriti hiiri ja leiti, et pohli  söönud hiirtel ei olnud tekkinud kehakaalu tõusu. Nende kehakaal oli sama nagu vähese rasvasisaldusega toitu söönud hiirtel.

Lisaks alandavad pohlad veresuhkru taset ning kolesterooli.

Pohli söönud hiirtel oli kolesterooli tase madalam kui ka maksas vähem rasva, kui neil loomadel, kes said suure kalorsusega toitu ning kes ei saanud marju.

Teadlaste sõnul andsid hea tulemuse ka mustsõstarde ja mustikate söömine, kuid mitte nii hea kui pohlad.

«Samas aga kergitasid palju kiidetud acai marjad kehakaalu ning hiirte maksas oli rasva rohkem,» lausus diabeediuurija Karin Berger.

Pohlades on palju kasulikke polüfenoole. Teadlased jätkavad uuringut, uurides pohlade molekulaarmehhanisme. Samuti tahetakse teha pohlakatse inimestel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles