Unusta päevitamine, söö aedvilju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unusta päevitamine, söö hoopis aedvilju
Unusta päevitamine, söö hoopis aedvilju Foto: SCANPIX

Briti Bristoli ülikooli teadlaste sõnul saab päevitamise asemel kena päevitunud jume ka aedvilju süües.

Uurijad jätkasid, et juba viiepäevane puu- ja juurviljadieet annab talviselt kahvatule nahale kuldse varjundi, kirjutab Daily Mail.

Teadlaste kinnitusel on rohkelt puu- ja juurvilja söövad inimesed aasta läbi jumekamad.

«Aedviljades leiduvad ained mõjutavad meie nahapigmenti. Inimestel, kellel on harjumus puu- ja juurvilju süüa, nahk näeb parem välja ning suvel päevituvad nad kiiremini,» selgitas uurija Ian Stephen.

Eriti aitavad heale päevitunud jume tekkele kaasa karotenoidid. Need on taimepigmendid, mis annavad õitele, viljadele ja muudele taimeosadele kollase, oranži, punase või lilla värvuse.

Päevitunud naha saamiseks soovitatakse süüa porgandit, banaane, spinatit, lehtsalatit, aprikoose, greipfruuti, melonit, ploome, tšillipipart, tomateid ja virsikuid.

Teadlased tegid vabatahtlikega katse, milles ühe kuu jooksul sõid nad iga päev erinevaid puu- ja juurvilju. Katsealuste nahast tehti enne ja pärast katseid fotod. Pärast köögiviljakatset tehtud fotodel nägid katsealused välja, nagu nad oleksid kergelt päevitunud.

Uuringut juhtinud David Perretti sõnul peaks uuring aitama inimesi mõista, miks puu- ja juurviljad peale tervislikkuse veel kasulikud on.

«Aedviljade söömine annab atraktiivsema välimuse. Rämpstoidu eelistajatel seevastu on vilets, hallikas jume,» selgitas uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles