Video: lehmauriin võib olla tervisejook?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmauriin võib olla tervisejook?
Lehmauriin võib olla tervisejook? Foto: Youtube

Grupp India traditsioonilise meditsiini pooldajaid on hakanud laiemalt reklaamima lehmauriini, mis pidavat aitama mitmesuguste haiguste, kaasa arvatud vähk, diabeet ja tuberkuloos korral.

Rashtriya Swayamsevak Sanghi sekti liikmete sõnul on ravimina joomiseks sobiv vaid emase vasika uriin, mis on saadud enne päikesetõusu, kirjutab Huffington Post.

«Vasikauriiniga saab ravida selliseid raskeid haigusi nagu diabeet 70 – 80 protsendi ulatuses. Selle uriiniga saab ravida väga mitmesuguseid haigusi,» sektiliikmed veendunud.

Lääne inimestele võib loomauriini joomine üsna ebameeldiv olla. Indias seevastu on lehma uriini kasutatud ravimina sajandeid, eriti ajurveeda meditsiinis, mis on vähemalt 5000 aastat vana.

Inimeste jaoks, kes ei taha vasikauriini juua, on loodud sellel uriinil põhinev jook Gomutra Ark. Seda reklaamitakse Indias kui tervislikku alternatiivi Coca-Colale, pepsile ja teistele mulljookidele.

India ususektid peavad neid jooke läänest tulnud terviseprobleemide põhjuseks.

«Meie kasutame selle uriini kohta väljendit «lehmavesi». Sellel on palju kasulikke raviomadusi. Lõime ka sellel põhineva ravijoogi,» sõnas sekti esindaja.

Tavameditsiini eksperdid on lehmauriini kasulikkuse suhtes kahtleval seisukohal, eriti aga selle suhtes, et nimetatud uriin aitab ennetada vähki.

Väike arv teadlasi on uurinud, kas lehmauriin võib olla kasulik. 2012. aastal avaldati teadusväljaandes Ancient Science of Life uuring, mille kohaselt rottidel, kel oli diabeet ja kes said Gomutra Arki, oli veresuhkru tase madalam kui kontrollgrupi rottidel.

2013. aastal avaldas Brasiilia uroloogiaväljaanne artikli, milles oli, et destilleeritud lehmauriin võib aidata ennetada neerukivide teket.

Need kaks ega ka ülejäänud uurinud ei ole veennud skeptikuid, et lehmauriin võib aidata haigusi ennetada ja ravida.

USA asjatundjate arvates võib see äärmuslik «ravijook» mingiks ajaks kuulsuse saavutada, kuid kuna maiste ei pruugi just hea olla, siis unustatakse see kiiresti.

Indias on lehmad pühad loomad ja kõike nendega seotut peetakse pühaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles