Punane vein ja šokolaad aitavad ennetada diabeeti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui veini kogus on sama, joome rohkem suurematest klaasidest.
Kui veini kogus on sama, joome rohkem suurematest klaasidest. Foto: SCANPIX

Briti East Anglia ülikooli ja Londoni King´s kolledži teadlaste sõnul aitavad šokolaad, punane vein ja maasikad diabeeti ennetada.

Uuring näitas, et neis toiduainetes leiduvad kasulikud favonoidid reguleerivad veresuhkrut ja aitavad seega ära hoida teist tüüpi diabeedi teket, kirjutab Daily Mail.

Flavonoidid on antioksüdandid, mida leidub lisaks eelpoolmainitud toiduainetes ka rohelises tees.

Need kasulikud ained aitavad ennetada näiteks südamehaigusi, kõrgvererõhutõbe, osasid vähihaigusi ja dementsust.

Uuring paljastas, et kõige suuremat rolli organismi kaitsmisel mängib antotsüaniin, mida leidub näiteks maasikates, mustsõstardes, mustikates ja murakates.

See antioksüdant hoiab insuliini taseme normaalsena, reguleerib veresuhkrut kui ka kahandab põletikulisust, mis võib viia haiguse tekkeni.

«Keskendusime kasulike ainetele, mida leidub nii ravimtaimedes, juurviljades kui ka punastes ja tumedates marjades. Lisaks veinis. Tegemist oli seni suurima uuringuga diabeedi riski kahandavate bioaktiivsete ainete kohta,» sõnas teadlane Aedin Cassidy.

Ta lisas, et laboriuuringud kinnitasid, et nimetatud toiduained mõjutavad otseselt veresuhkrut ja seega ka kahandavad võimalust teist tüüpi diabeedi tekkeks.

Uurijad küsitlesid ligi 2000 hea tervise juures naist, kes täitsid küsimustiku. Lisaks võeti neilt vereproovid ning uuriti nende insuliini taset.

«Leidsime, et need katselaused, kelle menüüs oli palju antotsüaniini ja fütotoitaineid, oli insuliini tase normaalne,» selgitas Cassidy.

Ta sõnas, et teist tüüpi diabeedi puhul on insuliini toime nõrk ning vere glükoosisisaldus kõrge. See võib kaasa tuua mitmete organite, kaasa arvatud neerude ja veresoonte kahjustusi.

Need, kes tarbisid palju antotsüaaniini sisaldavaid toiduaineid, ei tekkinud organismis põletikukoldeid.

Teist tüüpi diabeeti esineb enamasti üle 40-aastastel naistel. Seda võib tekitada pärilik eelsoodumus, liigne kehakaal, vähene liikumine ja vale toitumine.

Teadlaste sõnul võidakse punast veini ja šokolaadi mitte just kõige tervislikumaks pidada, kuid ka neis leidub haigusi ennetavaid kasulikke aineid. Neid toiduaineid tuleks tarbida lihtsalt mõõdukamalt kui näiteks puu- ja juurvilju ning marju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles