Külm õhu lõhn on sooja õhu lõhnast erinev

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külm õhu lõhn on sooja õhu lõhnast erinev
Külm õhu lõhn on sooja õhu lõhnast erinev Foto: SCANPIX

Talvel metsas olles võib tunda näiteks männi- ja lõkkelõhna.

Mitme aastaajaga piirkondades elavad inimesed saavad kogeda, et talvise külma õhu lõhn on soojemate aastaaegade lõhnast erinev, kirjutab Discovery News.

Kuid miks jahe talvine õhk lõhnab suvisest soojast õhust erinevalt?

«Üheks põhjuseks on see, et jahedas liiguvad lõhnamolekulid aeglasemalt,» selgitas Philadelphias asuva uurimiskeskuse Monell Chemical Senses Center teadlane Pamela Dalton.

See tähendab, et külmas õhus on vähem lõhnu kui soojas ja niiskes suvises õhus.

Samal põhjusel lõhnab kuum supp ka rohkem kui jahe supp ning prügiauto jätab endast soojal suvepäeval maha tugeva aroomi.

Daltoni sõnul ei tööta aga inimnina külmas õhus nii hästi kui soojas õhus. Põhjus võib peituda selles, et jaheda ja kuiva õhu puhul vajuvad ninas olevad lõhnaretseptorid sügavamale kudedesse.

«Talvisel ajal ei ole me seega lõhnade suhtes nii tundlikud kui suvel. Samas on talvises õhus ka vähem lõhnu,» lisas teadlane.

Chicagos tegutseva neuroloogi Alan Hirschi sõnul ärritab külm õhk tundlikku kolmiknärvi.

Motoorseid ja sensoorseid kiude sisaldav kolmiknärv (ladina keeles nervus trigeminus) on kraniaalnärv, mis tagab näo tundlikkuse ja paneb tööle mälurlihased.

Kui lõhnad stimuleerivad nii kolmiknärvi kui haistmisnärvi, tuntakse lõhna tugevamalt. Haistmisnärv koosneb paarikümnest väikesest närvikiudude kimbust, mis kulgeb läbi sõelluu.

Hirschi sõnul mängib lõhna tundmises suurt rolli ka taju ja psühholoogia. See, millist lõhna me ootame, mõjutab ka lõhna tundmist.

Erinevatel aastaaegadel on erinevad lõhnad. Suvel võib tunda näiteks lillede, mulla ja liha grillimise lõhna. Talvel aga lume, jaheda tuule ja autode käivitamise lõhna.

Talvel püüavad paljud talvist külmust peletada viirukite ja lõhnaküünalde põletamisega. Samuti võidakse küpsetada palju magusaid kooke.

See tekitab aga veelgi suurema kontrasti lõhnade vahel, mis on sisemises ja välises keskkonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles