Birgit Varjun võitleb rinnavähi vastu teksades

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birgit Varjun aitab koguda raha rinnavähi uuringuteks.
Birgit Varjun aitab koguda raha rinnavähi uuringuteks. Foto: Erakogu

Reedel, 28. mail korraldab veebiajakiri Femme koostöös Eesti vähiliiduga kampaania “Teksades rinnavähi vastu”.

Kampaaniaga kutsutakse kõiki mai viimasel reedel kandma teksaseid ja roosat linti rinnas. Ühtse rõivastuse eesmärk on näidata, et hoolid endast, lähedastest ja neist, kes põevad rinnavähki.

Kampaanias on lihtne osaleda. Selleks tuleks ilmuda reedel tööle teksades ja kanda rinnas roosat linti, mille saab osta Eesti vähiliidu kaudu.

“Teksade kandmine sel päeval ei ole mõeldud kaasa tulemiseks ainult naistele, vaid ootame ka kõiki mehi teksasid kandma ning üritustel osalema,” ütles Silvi Grigorjeva Femmest. “Rinnavähk puudutab meid kõiki.”

Kampaania patroon on tänavu superstaari saates osalenud Birgit Varjun.

“Loodan väga, et kampaanias osalemisega õnnestub mul teadvustada Eesti naistele sõeluuringu vajalikkust - see on ainus meetod, mis võimaldab avastada rinnavähki varases staadiumis,” rääkis Varjun. “Lastele pole midagi hirmsamat kui kaotada oma ema. Meist keegi pole rinnavähi eest kaitstud, aga meie võimuses on ära hoida kõige hirmsam.”

Kampaania sai alguse 1996. aastal, kui teksafirma Lee Jeans töötajad jõudsid omavahel äratundmisele, et neid kõiki on mingil moel puudutanud rinnavähk. Just Lee Jeans’i töötajad algatasid kampaania ja kutsusid firmasid üles lubama oma töötajatel igal aastal korra tööle tulla n-ö vabas riietuses.

Aktsiooni lõppakord antakse samal päeval pärast tööpäeva lõppu kell 18 Tallinna Solarise keskuse aatriumis, kus korraldatakse heategevuslik koogimüük, toimub teksade tuunimise töötuba ja saab keerutada loosiratast.

Cosmopolitani moetiim eesotsas Karolin Kuusikuga valib kõige ägedama teksakandja ja hääle laulab õhtuseks kontserdiks lahti Birgit Varjun. Kell 20 jätkub pidu kohvikus Komeet. Peole tuleb lunastada sajakroonine pilet, mis läheb annetuseks Eesti vähiliidule rinnavähi ennetus- ja teavitustegevuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles