Isaac Asimovi 50 aasta tagune ennustus peab üldjoontes paika

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isaac Asimov
Isaac Asimov Foto: Wikipedia.org

Vene-USA biokeemik ja ulmekirjanik Isaac Asimov ennustas 1964. aasta New Yorgi maailmanäituse raames, milline on maailm tulevikus.

Asimov avaldas siis New York Timesis  kirjutise, milline näeb maailm välja 2014. aastal, edastab nyt.fi.

Nüüd välja otsitud 50 aasta tagune artikkel hämmastab, sest Asimov oskas üsna õigesti ennustada, milliseks maailm muutub.

Asimov kirjutas, et erilised elektroonilised seadmed on osaks igapäevaelust ning kasutusel on tahvelteleviisorid. Ta arvas samuti, et telefonides saab kirju lugeda. Siiski mitte kõike ei suutnud ta õigesti ennustada.

Asimovi ennustused:

Inimene eemaldub loodusest - «Inimene eemaldub loodusest ja püüab muuta keskkonda enda jaoks sobivaks. Majades muutub valgus vaid kerge puldivajutusega. Nüüdisaegseid aknaid enam ei ole. On ise tumenevad aknad, mis takistavad liiga tugevat päikesevalgust. Osa inimesi eelistab maa-aluseid elamuid.

Masinad muudavad kodutööd kergeks - «Erinevad abiseadmed muudavad kodutööd väga kergeks. Köögis on masinaid, mille abil saab valmistada niinimetatud automaatsööki, muudavad vee kohviks, küpsetavad röstsaia, teevad praemuna ja peekonit. Hommikusöögi saab tellid masinatelt juba eelmisel päeval».

«Poolvalmis hommiku- ja lõunasööke säilitatakse sügavkülmas ja neid saab kerge vaevaga valmistada».

Robotite ajastu - «2014. aastal ei kasutata roboteid veel laialdaselt, kuid nad on juba hakanud tasapisi igapäevaellu ilmuma. Maailmanäitusel ei esitle IBM roboteid, vaid arvuteid, mis suudavad näiteks vene keelt tõlkida inglise keeleks».

«Tulevikus on kodudes koristaja-robotid, mis on küll aeglased ja kohmakad, kuid see ei taksita neil kodumajapidamistööde tegemist. Ka aiatööde jaoks on siis robotid».

3D filmid - «General Electric esitleb 2014. aasta maailmanäitusel 3D filme, mis on väga selged. Neid esitatakse uuelaadse aparatuuri abil. Uued filmid tekitavad kinodes pikad järjekorrad».

Elektrijuhtmeid ei ole enam vaja - «2014. aastal ei ole elektriseadmetel enam juhtmeid. Siis on pikka sega vastu pidavad akud, mis töötavad raadioisotoopidel. Neid saadakse elektrijaamadest kõrvaltootena. Tuumajaamad aga katavad rohkem kui poole inimkonna elektrivajadusest».

«Kui akud on kasutatud lõpuni, siis valmistaja saab need kerge vaevaga hävitada».

«Palju kasutatakse päikeseenergiat».

Telefonisõnumitel on heli ja pilt - «Kui kellelegi helistada, siis saab näha kaasvestleja pilti ja häält. Telefonis saab edastada sõnumeid, lugeda dokumente, vaadata fotosid ja lugeda raamatuid».

«Telefonid on ühenduses kosmosed olevate satelliitidega. Ükskõik millisest kohast maailmas saab helistada otse teise kohta».

Kaustusel on tahvelteleviisorid - «Tavaliste seniste suurte televiisorite asemel on tahvelteleviisorid. Samuti on selliseid seadmeid, millega saab näha kolmemõõtmelist pilti».

Inimkond plaanib minna Marsile - «2014. aastal saadetakse Marsile vaid mehitamata alused. Mehitatud aluse saatmiseks tehakse ettevalmistusi».

Inimkonna arvukus kasvab - «On tõenäoline, et 2014. aastal on maailma rahvaarv 6,5 miljardit ja USAs elab 350 miljonit inimest».

«Bostonist ja New Yorgist on saanud ühtne suurlinn, kus elab kokku rohkem kui 40 miljonit inimest».

Kiirteede asemel on uued liiklusvõimalused - «On tõenäoline, et arenenud riikides on tavalised kiirteed muutunud ebaotstarbekaks. Üha rohkem näeb liiklusvahendeid, mis liiguvad õhus».

«Tulevikus on lendautod, kuid osa neist liiguvad teede kohal, vajadusel saab kohe maanduda».

Inimkonnas võib hakata levima igavus - «Inimestel võib tekkida liiga mugavast elust igavus ja see levib kogu maailmas. Selle tagajärjel tekib suur hulk psüühilisi, emotsionaalseid ja sotsioloogilisi probleeme. Julgen väita, et 2014. aastal mängivad ühiskonnaelus suurt rolli psühholoogid ja psühhiaatrid».

«Need õnnelikud, kes saavad tegeleda loominguga, on inimkonna tegelik eliit».

Isaac Asimov sündis 1920. aastal Nõukogude Liidus ja suri 1992. aastal USAs New Yorgis vereülekandega saadud aidsi tagajärjel.

Ta avaldas rea ulmeromaan, mis on seni väga populaarsed.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles