Kümme asja, millega tasub end hellitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümme asja, millega tasub end hellitada
Kümme asja, millega tasub end hellitada Foto: SCANPIX

Väljaanne Health tegi nimekirja kümnest asjast, mida võidakse paheks pidada, kuid millega tasuks end siiski hellitada.

Magamine – hea öine uni aitab välja puhata, tugevdab immuunsüsteemi, parandab mälu ja aitab ka normaalset kehakaalu säilitada. Liiga vähene magamine seevastu tekitab terviseprobleeme, võib kaasa tuua stressi ja depressiooni ning ka kehakaalu tõusu. Ööpäevas tuleks magada 7 – 8 tundi.

Tegemata jätmine – vahel tuleks loobuda mingi igavpäevase kohustuse täitmisest ja seda lihtsalt mitte teha. Isegi lühiajaline puhkus kahandab stressi, alandab vererõhku ja vähendab südamehaigustesse haigestumise riski. Kui aju saab puhata, kasvab ka loomingulisus. Ühe USAs tehtud uuringu kohaselt on vähemalt kaks kord aastas puhkavatel naistel vähem stressi kui naistel, kes puhkavad vähem.

Seks – seks on nii sportlik- kui mõnutegevus. Seksi ajal tekib organismis suures koguses heaoluhormoone, mis tugevdavad immuunsüsteemi. Seks mõjutab ka meeleolu ning lõdvestab.

Šokolaad – šokolaadi võidakse pidada «patuks», kuid nii see ei ole, kui süüa tumedat suure kakaosisaldusega šokolaadi. Väike tükk tumedat šokolaadi päevas aitab alandada vererõhku ning tugevdab veresoonkonda. Tumedas šokolaadis on suures koguses kasulikke favonoide, mis mõjuvad organismile hästi. Lisaks aitab see šokolaad alandada stressihormoonide taset.

Õhtu koos sõpradega – lähedastel ja sõpradel on suur mõju meie heaolule. Head sotsiaalsed suhted tulevad kasuks ka ajule ja pikendavad eluiga. Tuntakse end kuhugi kuuluvat. Seega tasub sõprade seltsis aega veeta ning seda nautida.

Rasv – normaalse rasvasisaldusega tooted maitsevad paremini kui vähese rasvasisaldusega tooted. Toiduainetes sisalduvad rasvhapped on kasulikud südamele. Rasva tuleb süüa, kuid mõõdukalt.

Hommikukohvi – hommikune kohvi äratab üles ning sel on ka muid häid omadusi. Uuringud on näidanud, et hommikukohvi aitab ennetada mõnel juhul ka vähki. Samas ei tasuks kohvi liiga tarbida, kuna siis võib see organismi liiga erksa hoida ning magama jäämisega on probleeme.

Massaaž – massaaži pärast ei tasu tunda süütunnet. Massaaž mõjutab organismi positiivselt ning seda isegi siis, kui seda ei tee professionaalne massöör. Puudutusel on tähtis roll heaolus. 2008. aastal tehtud uuring näitas, et naised, kelle abikaasa või elukaaslane neid kaks korda nädalas masseeris, oli vähem valusid, stressi ja muid terviseprobleeme. Ka massaaži tegijatel oli vähem vaimse ja füüsilise tervise probleeme.

Päevitamine – päikesepaiste teeb meele rõõmsaks. Päikese tõttu toodab organism vähem lõõgastushormooni melatoniini, mille tõttu ollakse energilisem ja erksam. Lisaks tekitab päikesevalgus kehas D-vitamiini. Liigne päikesevõtmine võib aga nahka kahjustada ning seda enneaegselt vanandada. Asjatundjad soovitavad päikest võtta mõõdukalt.

Klaas veini – klaasitäis veini päevas tuleb organismile kasuks. Veinis leidub vananemist ennetavaid antioksüdante, mis tugevdavad veresoonkonda. Naised peaksid piirduma ühe klaasitäie veiniga, mehed kahe klaasitäie veiniga päevas. Liigne alkoholi tarbimine võib tõsta vererõhku, kasvatada kehakaalu ja tekitada vähki.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles