USAs kasutatakse teedelt jää sulatamiseks juustutootmise jääkvett

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs kasutatakse teedelt jää sulatamiseks juustutootmise jääkvett. Fotol mozzarella tootmine
USAs kasutatakse teedelt jää sulatamiseks juustutootmise jääkvett. Fotol mozzarella tootmine Foto: SCANPIX

Põhjaaladele on saabunud talv ning teede jääst puhtana hoidmine võib üsna kallis olla.

USAs Wisconsini osariigis Milwaukees leiti uus viis, kuidas jääga võidelda, edastab Discovery News.

Seal kasutatakse juustutootmisel tekkivat kõrvalprodukti soolast jääkvett.

«Võib proovida nii provolone kui mozzarella tootmisjääkidega. Nende kahe juustu tootmisel tekib üsna soolane jäänukvesi. Sinna ei tule mitte midagi juurde lisada,» sõnas Milwaukee tänavate puhtuse eest vastutava ametkonna esindaja Jeffrey Tews.

Ta lisas, et juustu tootmisjääkide ära kasutamine on kasulik nii juustutootjatele kui kohalikele omavalitsustele, mis saavad raha kokku hoida.

Mõlemad pooled säästavad sellega aastas kümneid tuhandeid dollareid nii jääkainete äraveo kulude kui ka tänavale puistatava kivisoola pealt.

Soolane juustuvesi külmub küll väga madalatel temperatuuridel, kuid mitte kõrgemate temperatuuride juures. Teede üles sulamisel päikese käes tekib küll soolakas lõhn, kuid seni ei ole keegi selle üle kaevelnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles