Nõukogude Liit kulutas alateadvuse kontrolli programmile üks miljard dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude Liit kulutas alateadvuse kontrolli programmile üks miljard dollarit
Nõukogude Liit kulutas alateadvuse kontrolli programmile üks miljard dollarit Foto: SCANPIX

Külma sõja ajal vedasid kaks superriiki USA ja Nõukogude liit vägikaigast, kumb neist on võimsam.

Saksamaal Stuttgartis asuva teadusuuringute keskuse teadlane Serge Kernbach avaldas raporti, et USA ja Nõukogude Liit võistlesid ka alateadvuse ja teadvuse kontrolliprogrammide loomises, edastab news.com.au.

Raporti kohaselt kulutas Nõukogude Liit neile programmidele ja relvadele ajavahemikus 1917 – 2003 üks miljard dollarit.

Enamik neist on siiani jäänud salastatuks, kuid on laialdaselt teada, et see kunagine superriik püüdis oma alamaid raudse rusika all hoida ja vaenlasi kontrollida.  

Kernbachi raport põhineb Venemaa teadusajakirjades avaldatud andmetel ja hiljuti deklassifitseeritud salainfol.

Raportis kirjutatakse, et Nõukogude Liidul oli kõrgsageduslaine seade, mille abil sai elusobjekte mõjutada.

«Kui see oli õigesti ehitatud, siis oli selle abil võimalik koguda elusolenditelt, inimestelt, loomadelt ja taimedelt bioenergiat ning nende tegevust kontrollida,» seisab raportis.

Nii USA kui Nõukogude Liit püüdsid leida juurdepääsu kummagi saladustele ja mõlemad riigid kasutasid selleks mõtete ja alateadvuse kontrolli meetodeid.

USAs kandis vastavasisuline programm nime MKUltra. Luure Keskagentuur (CIA) tegeles sellega 20 aastat.

Seda kajastab näiteks Hollywoodi filmi «The Men Who Stare at Goats».(Mehed, kes jõllitasid kitsesid).

MKUltra programmis osalenud teadlased püüdsid elektromagnetlainete abil mõjutada inimeste alateadvust. See programm viis psühhotroonsete relvade loomiseni.

Samuti tehti inimeste peal illegaalseid katseid mitmesuguste narkootikumidega, nagu LSD, hüpnoosi ning radioloogiliste ja bioloogiliste ainetega.  

USA merejalaväe kasutuses oli seade Active Denial System. See saatis välja energiat kuni 1000 meetri kaugusele. Kui see suunati inimesele, siis tekitas see kehas kuumareaktsiooni ning isik lõpetas oma tegevuse ja pistis jooksu.

Kernbachi raportis ei ole samas ära toodud tulemusi, kuhu Nõukogude Liidus ja USAs alateadvuse ja mõtete kontrolliga jõuti.

Samuti ei ole seal mainitud, kas Venemaal ikka kasutatakse endisi kontrolliprogramme.

Samas vihjas Venemaa president Vladimir Putin möödunud aastal tulevikurelvadele, mis ei ole otseselt tapa- vaid mõjutusrelvad.

«Nüüdisaegsed IT võimalused koos kosmoses asuvate süsteemidega on hakanud relvastatud konfliktis aina enam rolli mängima. Tulevikus võidaks sõjapidamises kasutada laserkiiri, geofüüsikat, geneetikat, psühhofüüsilisi asju, erinevat liiki energiat ja muid sarnaseid relvi. Kõik need uued instrumendid aitavad paremini kaasa poliitiliste ja strateegiliste eesmärkide saavutamisele,» edastas Putin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles