Mao Zedongi endine eluase pandi luksuskaubamaja sisse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mao Zedong
Mao Zedong Foto: SCANPIX

Hiina endise kommunistist revolutsionääri ja Hiina Rahvavabariigi rajaja Mao Zedongi Shanghai maja avati keset uut luksuslikku ostukeskust.

26-aastane Mao elas selles kahekordses majas pärast seda, kui ta oli 1920. aasta alguses sadamalinna Shanghaisse saabunud, edastab The Telegraph.

Seal elades tutvus tulevane juht Karl Marxi teostega. Samuti sai ta sõbraks revolutsionäärist õpetaja Chen Duxiuga, kes rajas 1921. aastal Shanghais Hiina Kommunistliku Partei.

93 aastat pärast Mao välja kolimist neelas selle ehitise alla Jing An Kerry ostukeskus, millel ei ole mitte midagi tegemist kommunismi, küll aga globaalse kapitalismiga.

Ostukeskuse arendajad lasid selle maja ajalugu uurida. Hiina ajaloolaste sõnul maksis Mao ja ta viis kaaslast selles majas elamise eest renti 250 jüaani kuus.

Maja kuulus Iraagis Bagdadis sündinud Briti päritolu ärimehele Silas Aaron Hardoonile. Ta oli kunagi Aasia kõige rikkam mees.

Mao pesi kaaslaste pesu ja kandis ajalehti laiali, et hakkama saada.

Nüüd 37 aastat pärast Mao surma on Hiina väga palju muutunud. Majas asub kuulsale mehele pühendatud muuseum.

Uus ostukeskus avati eile osana Mao Zedongi 120. sünniaastapäeva pidustustest.

Hiinas visatakse juba nalja, et kui Mao teaks, et ta maja on kapitalistliku «tarbimistempli» keskel, pööraks ta hauas ringi.

«See maja on Mao «tempel», mida ümbritseb kapitalism,» nenditi.

Ostukeskuses tehtud küsitlus näitas, et paljud hiinlased ei tea, kes selles majas kunagi elas ning miks see on keset kaubanduskeskust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles