Ühe miljardi piksliga kaamera jäädvustab varsti Linnuteed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ESA kosmosekaamera Gaia
ESA kosmosekaamera Gaia Foto: SCANPIX

Euroopa Kosmoseorganisatsioon (ESA) saadab täna teele kaamera, mis on nii täpne, et on võimeline jäädvustama inimese juuksekarva 1000 kilomeetri kauguselt.

ESA uus kosmoseteleskoop kannab nime Gaia ning selle abil loodetakse saada lisainformatsiooni universumi tekke ja eelkõige meie oma galaktika kohta, edastab space.com.

Gaia kaamera on oma klassist, sest see on kosmosekaameratest kõige täpsem. Kaameral on ülivõimas laengsidestusseadis. Tegemist on ühe miljardi piksliga kaameraga.

«See kaamera suudab jäädvustada Kuult Maal oleva inimese küüne või 1000 kilomeetri kauguselt juuksekarva,» edastas ESA.

Gaia põhiülesandeks on teha kolmemõõtmeline mudel Linnuteest. Kaamera abil mõõdetakse Linnuteel miljardis kohas vahemaad, seal on kokku umbes 100 miljardit tähte.

«Gaia missioon on väga auahne. Seni oleme Linnurada uurinud ebatäpselt, milles on mõõdetud vaid kaugus lähimate tähtedeni. See tähendab, et meie andmed universumi kohta on väga ebatäpsed,» selgitas Briti kuningliku astronoomiaühingu esindaja Robert Massey.

Gaia on võimeline leidma ka meie Päikesesüsteemi väliseid planeete ehk eksoplaneete. Gaia abil loodetakse leida 10 000 senitundmatut eksoplaneeti.

Superkaamerat saab kasutada ka meie Päikesesüsteemi sees olevate objektide uurimiseks. Teadlased loodavad selle abil leida tuhandeid uusi asteroide ja komeete.

Gaia saadetakse teele Prantsuse Guajaanast Kourou kosmosekeskusest.

Venemaal valmistatud kanderakett Sojuz-Fregatt viib Gaia esmalt Maa orbiidile ja sealt siis 1,5 miljoni kilomeetri kaugusel asuvasse punkti L2, kuhu ta peaks jõudma kolme nädala pärast.

Seal jääb Gaia tasakaaluasendisse Maa ja Päikese gravitatsioonivälja vahele.

Gaia projekt maksab 740 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles