Antarktikas võib leiduda teemante

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktika
Antarktika Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul leidsid nad Antarktikast teatud kivimiliiki, mis võib sisaldada teemante.

Tegemist on esimese korraga, mil avastati sel mineraaliderikkal jäisel kontinendil kimberliiti, edastab BBC.

1991. aastal sõlmiti rahvusvaheline leping, mille kohaselt on maavarade kaevandamine Antarktikas keelatud 50 aastaks säilitades seda ala teaduslikuks uurimiseks ja liikide kaitsmiseks.

Austraalia teadlased edastasid väljaandes Nature Communications, et Ida-Antarktikas on kimberliidi lademed. See kivim sai nimetuse Lõuna-Aafrika linna Kimberley järgi. Sealt leiti 19. sajandil suured teemandilademed, mis tõid kaasa teemantpalaviku.

«Tegemist on esimese korraga, mil Antarktikast saadakse andmeid kimberliidi kohta. Need asuvad Prints Charelsi mäestikus Meredithi mäe ümbruses,» teatasid uurijad.

Seni ei oldud sel mandril geoloogiliste uuringute käigus kimberliiti leitud. Vulkaanilist päritolu kimberliiti on nüüdseks leitud kõikidelt mandritelt.

Geoloogid kahtlevad, et seal saaks kunagi hakata tööstuslikult teemante kaevandama, kuna leiukoht asub väga kaugel, lisaks on seal madalad temperatuurid ning talvine pimedus.

Briti Antarktika uurimise programmi esindaja Teal Riley arvates oleks teemandileid suur samm edasi. Varem on Antarktikast leitud plaatinat, kulda, vaske, rauda ja kivisütt.

Antarktikas kaevandamise lepingu on allkirjastanud 50 riiki, seda toetavad sellised suurriigid nagu USA ja Hiina. Paljud loodavad, et kaevandamise keeld lõppeb 2041. aastal.

Viimastel aastatel on Antarktika uurimisel ja geoloogilisel kaardistamisel enim aktiivsed olnud Venemaa, Ukraina ja Hiina. Oma sõna on sekka ütlema hakanud ka Kanada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles