Uuring: vanemate emaelevantide mälu aitab kogukonnal ellu jääda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: emaelevantide mälu aitab kogukonnal ellu jääda
Uuring: emaelevantide mälu aitab kogukonnal ellu jääda Foto: Reuters / Scanpix

Briti teadlaste sõnul aitab vanemate emaste elevantide mälu kogukonnal ellu jääda.

Teadlased lisasid, et vanema emase poolt juhitud kogukondadel on põua ajal palju suurem šanss ellu jääda, sest emaelevantidel on varasemast meeles paigad, kus vett ja süüa leidub, edastab Sciencedaily.com.

«Emaste elevantide mäletamine muutub üha tähtsamaks, sest kliimamuutusest tingitud põuad sagenevad. Vee leidmine on esmatähtis,» selgitasid

Teadlased analüüsisid 1993. aastal Tansaania Tarangire rahvuspargis 1993. aasta põuast tingitud noorte elevantide surmajuhtumeid.

Vanemate emaelevantide juhitud karjad suundusid põuapiirkondadest väljapoole juua ja süüa otsima. Just paikadesse, mida nad varasemate põuaperioodide ajal olid kasutanud. Neis karjades oli noorte elevantide suremus minimaalne.

Kuid neis karjades, mida juhtisid nooremad emased ja mis jäid põuapiirkonda ning püüdsid seal ellu jääda, oli noorte elevantide suremus väga kõrge.

«Uuring näitas, et vanemate emaelevantide kogemused mängivad põua ajal suurt rolli just noorte elevantide ellujäämisel,» laususid teadlased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles