Kassid kodustati Hiinas 5300 aastat tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassid kodustati Hiinas 5300 aastat tagasi
Kassid kodustati Hiinas 5300 aastat tagasi Foto: SCANPIX

Arheoloogilised uuringud näitasid, et kassid kodustati Hiinas umbes 5300 aastat tagasi.

Kuigi Vana-Egiptuses mängisid kassid tähtsat rolli, oli Vana-Hiina see paik, kus need esmalt kodustati, kirjutab Live Science.

Leiud näitasid, et Hiinas asuv Quanhucun on esimene paik, kus kasse hakati koduloomana pidama.

«Kolm erinevat teadusuuringut paljastasid kassi kodustamise ajaloo. Meie teooria kohaselt meelitas metsikuid kasse küladesse sealsetest viljaaitades elanud närilised,» sõnas USA Washingtoni ülikooli arheoloog Fiona Marshall.

Ta lisas, et Quanhucunis olid närilised kasside roaks juba 5300 aastat tagasi. Siis tekkis ka inimeste ja kasside vahel side.

«Neid esimesi külasse tulnud kasse ei saa veel kodustatuks pidada, kuid nad elasid farmide naabruses ning käisid viljaaitades hiiri ja rotte püüdmas,» selgitas uurija.

Marshal, ta Hiinlasest kolleeg Yaowu Hu ning nende uurimemeeskond analüüsisid kahest paigast leitud kaheksat kassiluud. Luude analüüs paljastas, et kassid sõid ka jahvatatud hirssi. Ühed luud kuulusid väga vanale kassile, mis näitab, et tal oli hea elukeskkond ja palju süüa.

Teise kassi luud aga näitasid, et ta oli enamjaolt toitunud hirsist, mis lubab oletada, et teda toideti.

Uuring paljastas ka selle, et farmerid pidasid närilistega võitlust ja hävitasid neid.

«Usun, et ei kulunud kaua aega, kui farmerid said aru, et kassid aitavad neil hiiri ja rotte hävitada,» sõnas uurija.

Paigast leitud koera ja sea luud paljastasid, et need loomad sõid samuti hirssi, kuid hirve jäänustes seda ei leitud.

Kassid leidsid endale põllumajandusühiskonnas sobiva nišši.

Sel ajal elanud kassid pärinesid Lähis-Ida metskassist. Need kassid võivad olla tänapäeva kodukasside kauged esivanemad.

«Me ei tea täpselt, kas need kassid pärinevad Hiinast või Lähis-Idast, kas nad said järglasi Hiina metsikute kassidega või ka seda, kui suurt rolli Hiina mängis kasside kodustamisel,» sõnas Marshall.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles