Uuring: emadele tundub noorim laps tegelikust kasvust lühem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: emadele tundub noorim laps tegelikust kasvust lühem
Uuring: emadele tundub noorim laps tegelikust kasvust lühem Foto: SCANPIX

Austraalias tehtud uuring näitas, et emad peavad oma noorimat last ta tegelikkust pikkusest lühemaks.

See lapse kasvu illusioon ei sõltu last arvust, edastab BBC.

Emade silmis on nende noorim laps tegelikkusest kuni 7,5 sentimeetri võrra lühem. Samas aga suudavad emad öelda peaaegu täpselt vanemate laste pikkust.

Uurijate arvates on selle taga nii-öelda pesamuna sündroom - kõige nooremat ja haavatavamat tuleb kaitsta.

Teadlased tegid uuringu 747 emaga. Neilt küsiti, kas nende silmis muutus pärast uue lapse sündi varasemate laste pikkus.

Kaks kolmandikku emadest ehk 70 protsenti vastasid, et muutus toimus.

Uurijate sõnul ei ole põhjuseks see, et vanemad lapsed näevad võrreldes beebiga suuremad välja.

«Kõikidel vanematel on illusioon, et nende noorim laps on kõige väiksem ja seda hoolimata ta tegelikust kasvust. Kui perre sünnib uus laps, alles siis nähakse vanemate laste tegelikku pikkust,» selgitasid uurijad.

Teadlased palusid 70 emal teha joon seinale paika, kui pikk nende iga laps on. Emad ei suutnud oma noorima lapse või noorimate laste, kelle vanus jäi 2. – 6. eluaasta vahele, pikkust õigesti määrata.

Samas suutsid emad määrata vanemat laste täpse pikkuse ning ka mitmete kodumajapidamisasjade nagu kraanikauss või köögikapp kõrguse.

«Meie uuring näitas, miks pere pesamuna jääb alati pesamunaks. Vanemate jaoks jääb at alati noorimaks lapseks ja sellest ka pilt temast kui hellitamist ja hooldamist vajavast,» selgitas uurija Jordy Kaufman.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles