Teadlased leidsid vananemise aeglustamise «võtme»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased leidsid vananemise aeglustamise «võtme»?
Teadlased leidsid vananemise aeglustamise «võtme»? Foto: SCANPIX

Teaduslik läbimurre võib tulevikus võimaldada inimestel elada 500 aastaseks.

USAs Californias asuvas uurimisasutuses Buck Institute of Age Research tehti katsed varbussiga Caenorhabditis elgans, edastab news.com.au.

Geenimanipulatsioon pikendas nende ümarusside eluiga, mis inimelueasse ümber arvestatult oleks 400 – 500 aastat.

Uuringut juhtinud Pankaj Kapahi sõnul näitasid katsed, et eluiga on võimalik pikendada.

Samas ta rõhutas, et tegemist oli esmase uuringuga ning et inimeluea pikendamiseks tuleb uusi uuringuid teha, mis võtavad aega aastakümned.

 «Võimalik, et tulevikus saab inimeste eluiga pikendada vaid ühe vananemist aeglustava manipulatsiooni abil,» lisas uurija.

Caenorhabditis elegans on esimene loom, kelle kogu genoom on kaardistatud. Samas peetakse seda ümarussi inimeluea pikendamise heaks uurimismaterjaliks.

Uuringus blokeeriti põhimolekule, mis mõjutavad insuliini ja toitainete liikumist  imetajate rapamütsiinisihtvalgus (mTOR).

Tulemuseks saadi, et varbusside eluiga pikenes 30 protsendi võrra. Insuliinist tingitud mutatsioonid aga kahekordistasid usside eluiga. Kui need kaks kokku pandi, siis oletati, et eluiga pikeneb 130 protsendi võrra. Tegelikkuses pikenes aga märgatavalt enam.

 Teadlaste sõnul on teatud geenikombinatsioonid selle taga, miks mõned inimesed väga vanaks elavad.

Teadlased teevad sama katse hiirtel, nägemaks kas neil on efekt sama. Tulevikus loodetakse, et inimeste geneetiline manipuleerimine aeglustab vananemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles