Battle of ESTi väisavad hiphopilegend JoJo ja briti räppar Zuby

Meisi Volt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zuby saabus Eestisse, paremal DJ Koldun
Zuby saabus Eestisse, paremal DJ Koldun Foto: promo

Laupäeval, 14. detsembril Tartus toimuva breigi- ja hiphoptantsu võistluse Battle of EST puhul on Eestisse saabunud breigi esiisa Santiago «JoJo» Torres. Temaga koos saabub Eestisse ka Inglise räppar Zuby, kes annab kokku koguni kolm live-etteastet.

Santiago JoJo Torres on legendaarne esimese generatsiooni breikar - üks päris esimeste seast, kes leiutas meile tänapäeval tuntud breigi elemendid windmill ehk veski ja headspin ehk pea peal pöörlemine.

«Paljud esimesed originaalsed trikid pärinevad temalt ja tema trupilt, mis tänapäeval leiavad laialdast rakendust üle maailma. Paljud isegi ei tea, kust need võtted pärit on ja mis on nende loomislugu - sellelt mehelt ongi!» rääkis BOE peakorraldaja Oliver Soomets.

Jojo on esimese ja ajaloolises mõttes legendaarse breiktantsutrupi Rock Steady Crew asutajaliige, tänu millele tuli esile terve hiphopkultuuri tantsuline pool ehk tekkis breiktants ja mõiste break. Tänu RockSteady Crewle ja nende esimesele generatsioonile koos ZuluNationiga tuli breik esile meedias ja jõudis ka Euroopasse.

JoJo on osalenud maailma esimestel suurimatel breigivõistlustel ja aidanud neid käivitada, inspireerides paljusid uuema generatsiooni bboysid ehk breikareid. Temast ei pääse ei üle ega ümber ükski hiphopi-dokumentaal ning JoJo koos RockSteady Crew'ga on osalenud filmides «Beat Street», «The Freshest Kids» ja «WildStyle».

JoJo on ülemaailmse hiphopiorganisatsiooni ZuluNation üks põhiliikmeid ja kannab auväärt tiitlit «ZuluKing».

JoJo on loonud ka ülemaailmse hiphopiperekonna OriginalSkillz, kuhu kuulub liikmeid 52 riigist.

Telekanal VH1 on teda tunnustanud Hip Hop Honors legendina, mille on pälvinud kõik, kes on pioneeridena panustanud ülemaailmsesse hiphopkultuuri.

JoJol on olnud osa mitmes kuulsas hiphopivideos, näiteks Afrika Bambaataa & Soul Sonic Force'i kuulsas loos «Planet Rock».

Zuby on 27-aastane noor ja tõusev hiphoppar, kelle tähelend võttis tuurid üles aastal 2006, mil ta andis välja oma esimese albumi. Tänavu ilmus tal värske EP «Zubstep», mis on Suurbritannias iTunesi hiphopi žanri üks kuulatuimaid.

Kokku on tal ilmunud kolm plaati ja kaks lühimängivat. Zuby teeb live-etteaste BOE afterparty'l, kuhu ta saabus esinema omal eestvõttel ja huvist, et elada kaasa võistlustele ja saada koos oma sõbra JoJoga osa festivalimelust.

Kokku osaleb BOE-l 300 tantsijat enam kui 20st riigist Jaapanist Aafrikani, sealhulgas loomulikult Eesti ja lähiriikide parimad.

Võistlustele eelnevad workshopid 13. novembril Tallinnas DanceActi tantsustuudios.

Lisaks meeskondlikule tantsulahingule astuvad BOE-l üles mitmed värvikad kujud ka teistes kategooriates: võistluse kavas on ka popping, hiphop kategooriad ning b-boy üks-ühe vastu võistlus, millest võtavad osa kutsutud meeskondade valitud paremik.

Põhja- ja Ida-Euroopa üheks suurimaks ja prestiižikaimaks rahvusvaheliseks breigi- ja tänavatantsude võistluseks kasvanud Battle of ESTi piletid on müügil Piletilevi müügipunktides üle Eesti.

Vaata ajakava ja võistlejate nimekirja BOE 2013 Facebookist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles