Vaimsele tervisele on kasulik vahel mobiiltelefon välja lülitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas suudad vastu panna mobiiltelefoni helinale või sõnumile?

Kui suudad, siis sa ei ole mobiiltelefoni sõltlane, kirjutab Daily Mail.

USAs Ohio osariigis asuvas Kenti ülikoolis tehtud uuring näitas, et inimesed, kes suudavad vahel mobiiltelefonist loobuda ja selle välja lülitada, on õnnelikumad kui mobiilisõltlased.

Teadlased tegid katse 500 üliõpilasega. Uuring näitas, et pideva mobiiltelefoni kasutamise ja stressi vahel on seos.

Uus uuring lükkas ümber varasema uuringu, mille kohaselt aitab mobiiltelefoni pidev kasutamine kaasa sotsiaalsetele suhetele ning kahandab eraldatuse tunnet. Kogu aeg mobiiltelefoni kasutavatel inimestel võib olla lai sõprusring.

Kenti ülikooli uurijad aga said teise tulemuse – inimesed tunnevad stressi ja ahistatust, et nad peavad kogu aeg kättesaadavad olema. Mobiiltelefonist saab kohustus, mida nagu ei tohiks unarusse jätta.

Need, kes suutsid mõneks ajaks mobiiltelefoni välja lülitada, olid vähem stressis ja oma eluga rohkem rahul.

«Osal katsealustel ei olnud üldse enda jaoks aega ega privaatsust. Psühholoogiliste probleemide ennetamiseks tasuks võtta aeg maha ning vaadata enda sisse. See aitab toibuda stressist ja probleemidest. Mobiiltelefoni väljalülitamine annab aega iseendaga olla,» selgitas psühholoog Andrew Lepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles