Maailma kõige külmemas paigas mõõdeti miinus 93,2 kraadi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktika satelliidifotol
Antarktika satelliidifotol Foto: SCANPIX

Satelliit Landsat-8 mõõtis maailma madalaima temperatuuri Antarktikas, milleks on miinus 93,2 kraadi.

See mõõdeti 10. augustil 2010. aastal, edastab BBC.

Uurijate sõnul on see esialgne rekord ning on tõenäoline, et lähiajal mõõdetakse veel madalamaid temperatuure.

Varasem külmarekord miinus 89,2 kraadi pärines samuti Antarktikast. See mõõdeti Nõukogude Liidu  Vostok uurimisjaamas 21. juulil 1983. aastal.

1983. aastal mõõdeti õhutemperatuuri paari meetri kõrguselt maapinnast. Uus rekordtemperatuur aga mõõdeti maapinnal jääkihil. Tõenäoliselt oleks ka kõrgemalt mõõdetud temperatuur andnud rekordi.

«Tegemist on nii madalate temperatuuridega, et seda on raske ette kujutada. Nüüdne rekord on 50 kraadi võrra kõrgem kui temperatuurirekordid Alaskal ja Siberis ning 30 kraadi võrra kõrgem kui Gröönimaal,» selgitas USA riikliku lume ja jää statistika keskuse esindaja Ted Scambos.

Scambos ja ta kolleegid uurisid polaaralade kohal liikuvate satelliitide poolt 30 aasta jooksul salvestatud õhutemperatuure.

Leiti, et Antarktikas on kõige madalamad temperatuurid pimedatel talvekuudel suurtel kõrgustel, kus kuiva ja selge õhu tõttu kaob soojus atmosfääri.

Kõige madalama temperatuuriga paik asub Antarktikas 81,8 kraadi lõunalaiust ja 53,9 kraadi idapikkust 3900 meetri kõrgusel.

Satelliidimõõtmise kohaselt on kõige kuumem paik aga Iraanis Dash-e Luti soolakõrbes, kus 2005. aastal mõõdeti pluss 70,7 kraadi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles