Saksamaa president boikoteerib Sotši taliolümpiamänge

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joachim Gauck
Joachim Gauck Foto: SCANPIX

Saksamaa president Joachim Gauck on kritiseerinud Venemaad ning ähvardanud, et ta ei osale järgmise aasta veebruaris Sotšis toimuvatel taliolümpiamängudel.

Gauck teatas oma mitte osalemisest möödunud nädalal, edastab Der Spiegel.

Saksamaa presidendi esindaja Ferdos Ferudastani sõnul reageeriti sellele teadaandele üle. Ta selgitas, et Saksamaa mitmed varasemad presidendid ei ole samuti taliolümpiamänge külastanud.

Venemaal võeti sel aastal vastu seadus, mis keelab alaealiste seas homopropaganda. See tekitas rahvusvahelise skandaali ning kartused, et olümpial hakatakse seksuaalvähemustesse kuulujaid diskrimineerima.

Gaucki mitte osalemist kajastas Venemaa meedia laialdaselt. Vene opositsioonipoliitik Boris Nemtsov kirjutas oma Facebooki leheküljel, et see oli Saksa presidendi poolt hea samm.

Venemaa parlamendi väliskomisjoni juht Aleksei Puškov aga mõistis Gaucki suhtumise hukka.

«Saksamaa president Gauck ei kritiseeri laste ja naiste tapmist Pakistanis ja Afganistanis, kuid on kriitiline Venemaa suhtes, kus inimõigused on tagatud. Tema Sotši mitte tulemisest on raske aru saada,» kirjutas Puškov Twitteris.

Gauck on ka varem Venemaa suhtes kriitikat avaldanud. Selle aasta alguses jäi näiteks ära Gaucki ja Venemaa presidendi Vladimir Putini kohtumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles