Noor naine kannatab dermatillomaania all

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor naine kannatab dermatillomaania all
Noor naine kannatab dermatillomaania all Foto: SCANPIX

Esmapilgul paistab noor ameeriklanna Sophie Ehrmann tavaline noor naine.

Kuid tal on varjatud saladus ning ta nahk ei ole tegelikult selline nagu välja näha võib, edastab Daily Mail.

Tegelikult kulub naisel iga päev kaks tundi, et nahahaiguse tõttu tekkinud vigastusi varjata ravimite ja meigi abil.

24-aastasel Ehrmannil on diagnoositud dermatillomaania. Selle all kannataja kahjustab ise oma nahka.

Varem oli Ehrmannil trihhotillomaania ehk juuste väljakiskumise sündroom, kuid tal õnnestust sellest vabaneda.

«Ma rahustan end naha kiskumisega. See tegevus aitab stressi leevendada. See on üsna sarnane alkoholi- ja narkosõltuvusega,» selgitas ameeriklanna.

New Yorgis sündinud naisel tekkis probleem 12-aastaselt. 17. eluaastaks kiskus ta nii juukseid kui ka kahjustas nahka näol, jalgadel, kätel, rinnal ja bikiinipiirkonnas.

«Ma läksin oma magamistuppa, panin ukse lukku ja vaatasin keha üle. Siis võtsin pintsetid ja hakkasin nahast tükke välja kiskuma. Mu vanemad arvasid, et ma tegelen õpingutega,» lausus naine.

Sophie tunnistas emal lõpuks oma kahjustava harjumuse üles. Kui ta oli 19-aastane, diagnoosisid arstid tal trihhotillomaania ja dermatillomaania.

Tal oli kehal juba nii palju kahjustusi, et neist olid jäänud sügavad armid. Selle tõttu pidi ta hakkama kasutama varjavat meiki.

Naise sõnul kannab ta üsna varjavaid riideid ja jalatseid, et vigastusi peita.

Samuti oli tal raske kellegagi sõbraks saada, kartes oma haiguste paljastumist. Lõpuks langetas ta otsuse kõik päevavalgele tuua.

Ta paljastas oma vigastused fotodeprojektis, mis oli New Yorgi visuaalsete kunstide koolis näha selle aasta septembris.

«Tahan, et inimesed teaksid rohkem trihhotillomaaniast ja dermatillomaaniast. Mul on tunne, nagu esindaksin kõiki selle all kannatajaid,» lisas ameeriklanna.

Sophie Ehrmann osaleb ka dokumentaalfilmis «Trichster», kus räägivad oma loo kaheksa trihhotillomaania all kannatajat. See jõuab vaatajateni 2014. aasta kevadel.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles