Jaapani traditsiooniline köök jõudis UNESCO maailmapärandi nimekirja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani traditsioonilised road
Jaapani traditsioonilised road Foto: SCANPIX

Jaapanist sai Prantsusmaa järel alles teine riik, mille traditsiooniline köök jõudis UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Jaapan on kuulus oma sajanditevanuste küpsetamismeetodite, toortoidu ja hooajalisuse poolest, kirjutab The Telegraph.

UNESCO langetas Jaapani köögi kohta otsuse Aserbaidžaanis peetud istungil.

Jaapan on pikka aega tuntud sushi, toorest kalast valmistatud snäkkide tõttu. Sushi on levinud kogu maailmas.

Jaapanlased ise võrdlevad traditsiooniliste roogade valmistamist haikude kirjutamisega. Washoku põhiained on valge riis, miso supp ja marineeritud köögivili. Sinna juurde käivad veel mitmed kala- ja köögiviljaroad.

Jaapani kultuuriagentuuri esindaja Masanori Aoyagi sõnas, et washoku aitab luua silda erinevate kultuuride vahel.

Jaapani traditsioonilise köögi kaitsjate arvates on Jaapanis aina enam hakatud lääne roogasid omaks võtma ja selle tõttu võib traditsiooniline köök unustustehõlma vajuda. Samuti teeb neile muret see, et kui Jaapani road on tervislikud, siis lääne omad seda enamasti ei ole.

Washoku´t peetakse mitte ainult kultuuripärandiks ja tervislikuks, vaid ka majanduse üheks põhialuseks, kuna Jaapan toodab suure osa vajalikest toiduainetest ise.

Jaapani klassikaline köök sai kaitsestaatuse umbes 1000 päeva pärast 2011. aasta märtsikuist maavärinat ja tsunamit. Lisaks sellele leidis Jaapanis aset ka Fukushima tuumajaama katastroof, mille tõttu said kalad ja taimed radioaktiivse doosi. See mõjutas põllumajandust, kalandust ja toiduainetetööstust.

Jaapani peaminister Shinzo Abe teatas, et nende eesmärgiks on kahekordistada Jaapani toodete eksporti 2020. aastaks. Loodetakse, et uus maailmapärandistaatus tekitab veelgi suuremat huvi jaapani köögi vastu.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles