Naloksoon on päästnud Eestis juba ligi kümne narkomaani elu

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naloksoon on päästnud üheksa narkomaani elu
Naloksoon on päästnud üheksa narkomaani elu Foto: Reporter.ee

Oktoobri alguses käivitas Tervise Arengu Instituut projekti, kus jagas narkomaanidele tasuta üledoosist päästva ravimiga süstlaid. Esimese detsembri seisuga oli naloksooni süstalde abil päästetud ligi kümne narkomaani elu.

Naloksooniga süstlaid jagatakse narkomaanidele Tallinnas ja Ida-Virumaal

Oktoobris Reporterile intervjuu andnud Natalja, kelle mees on narkomaan ja kes ka ühe süstla omanikuks sai, on naloksooni juba ühe elu päästmiseks ka kasutanud.

Natalja: Läksin külla sõbrannale ja nägin seal, kuidas üks meesterahvas narkootikumi manustas. Mingi aja pärast nägin, et ta kaotas teadvuse ja ei reageerinud enam. Ma otsustasin naloksooni proovida.

See hakkas mõjuma umbes viie minutiga ja seitsme minutiga tuli ta teadvusele. Seda polnudki nii keeruline kasutada, sest seda on vaja süstida musklisse. Seega pole see üldse keeruline, pigem lihtne.

Tallinnas on viimase kahe kuuga naloksooni süstalde abil päästetud nelja narkomaani elu. Kokku jagati süstlaid kolmekümnele narkomaanile

Tervise Arengu Instituudi osakonna juhataja Aljona Kurbatova: Kahe kuuga on meil koolituse läbinud ja ravimi saanud kokku 96 inimest ja üheksal korral on seda ravimit juba ka kasutatud inimese elu päästmiseks. Seega ütleksin, et see on juba väga hea näitaja.

Igale koolitatavale antakse korraga vaid üks süstal, aga mitu korda ta uue süstla järel käia võib, ei ole piiritletud. Nii spetsialistide, kui ka narkomaanide enda sõnul seda kindlasti kartma ei pea, et naloksooni kuritarvitama hakatakse ja üledoosi kergelt suhtutakse.

Naloksoon võib päästa küll inimese elu, aga see ei ole meeldiv kogemus ja meenutab pigem kohutavat pohmelli. 

Vaata videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles