USA organisatsioon nõuab šimpansidele õigusi nagu on inimestel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šimpans
Šimpans Foto: SCANPIX

USAs tegutsev heategevusorganisatsioon nõuab šimpanside vabastamist ebaseaduslikust vangistusest ning neile õiguste kehtestamist.

Aktivistide sõnul on šimpansid samasugused primaadid ja hominiidid nagu inimesed, kirjutab Huffington Post.

Juriidiliste probleemide ekspert Steven Wise rajas 2007. aastal organisatsiooni Nonhuman Rights Project. Nüüd püüab see organisatsioon vabastada New Yorgi osariigis kõikides loomaaedades ja uurimislaboratooriumides elavad šimpansid.

Wise sõnul ei erine šimpansid kuigivõrd inimestest. Mehe sõnul peab neile ahvidele tagama vabaduse ja õigused nagu on inimestel.

«Oleme saanud uurimismaterjali üheksalt maailmas primaate uurivalt tippteadlaselt. Tahame teha selgeks, et šimpansidel on väga keerulised kognitiivsed oskused, mis on võrreldavad inimeste omadega,» sõnas Wise.

Ta lisas, et just need omadused teevad šimpansid nutikaks.

«Meie arvates peaks kohtusüsteem tunnistama nii-öelda inimlikke omadusi ja seda liigist sõltumatult,» lisas ameeriklane.

Nonhuman Rights Project esindab esialgu kolme šimpansi, kelle abil loodetakse saada ka teistele šimpansidele rohkem õigusi.

Kohus toimub New Yorgi osariigis, kus kohtupidamises on säilinud iidne habeas corpus põhimõte.

Habeas corpus (ladina keeles - sa pead omama keha) on rahvusvaheliselt kasutatav õigusalane termin, mis tähendab, et kedagi ei või vangistada ilma süüdimõistva otsuseta.

Wise esimene «klient» on 26-aastane šimpans Tommy, kes elab Albany loomaaias «üksikvangistuses».

Wise kinnitusel elab ahv üsna viletsas, halvasti valgustatud tsemendist ruumis, kus ainsa meelelahutajana on televiisor.

«See oli kohutav. Šimpans, kes ei suuda kontakteeruda ega loo silmsidet. Ta võib olla depressioonis,» sõnas Tommyt vaatamas käinud Wise.

Mehe sõnul on selliseid ebaõiglaselt koheldud šimpanse väga palju ning neid tuleb aidata.

Šimpansid (Pan) on inimlaste sugukonda kuuluv perekond ahve. Šimpanside perekonda kuulub kaks liiki: šimpans (Pan troglodytes) ja bonobo ehk kääbusšimpans (Pan paniscus).

Inimlased ehk hominiidid (Hominidae) on imetajate sugukond. Tänapäeval elavad hominiidid on orangutanid, gorillad, šimpansid ja inimene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles