Miks koaalad teevad paarituva konna häält?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isane koaala
Isane koaala Foto: SCANPIX

Seni on oletatud, et koaaladel on kõrge hääl.

Hiljutine uuring aga näitas, et koaaladel on hoopis madal jääl, eriti isastel koaaladel, kirjutab Huffington Post.

Koaalad teevad umbes sellist häält nagu konnad paaritumisperioodil või eesel. Uurijate sõnul on koaalade hääl selline, mis tavaliselt on tüüpiline elevandi suurusele loomale.

Mis siis on koaala hääle saladus? Paljastus, et koaalal on kõrist väljas veel üks paar häälepaelu. Tegemist on häälepaeltega, mis asuvad kurgu ülaosas üsna ninaõõne lähedal.

Kui koaala sisse hingab, siis ta surub õhu mööda neid lisahäälepaelu, tekitades madala heli.

Teadlaste sõnul on see ainulaadne.

«Avastasime, et koaaladel on lisapaar häälepaelu, mis asuvad kõrist väljapool paigas, kus suuõõs kohtub ninaõõnega. Koaalad kasutavad neid häälepaelu näiteks paaritumisperioodil madalate helide tekitamiseks,» selgitas Briti Sussexi ülikooli teadlane Benjamin Charlton.

Charltoni ja ta kolleegid uurisid kümne isase koaala kõri ja kurku. Siis leitigi lisahäälepaelad. Teada on, et ka emased teevad vahel väga madalat häält. Tulevikus tahetakse uurida ka emaste koaalade kõriosa.

Teadlaste sõnul on koaalad ainsad, kellel on lisahäälepaelad põhimõttelisest ninas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles