Kummaline 15. sajandi jõuluroog: seapea kalkuni kehaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seapea
Seapea Foto: SCANPIX

Briti ajaloolaste sõnul tunduvad sajandite tagused jõuluroad üsna kummalised.

Näiteks Inglise troonil olnud Tudorite dünastia ajastul 15. sajandil valmistati jõuludeks seast ja kalkunist kokku pandud praadi, edastab Daily Mail.

Sellele ideele tulid Tudorite õukonna kokad ning praele anti nimeks Cockenthrice.

«Nad õmblesid seapea ja kodulinnukeha kokku, saades sea pea ja esijalgade ning kalkuni keha ja tagajalgadega monstrumi,» selgitasid ajaloolased.

Kuigi retsept pärineb 15. sajandist modifitseeriti seda hilisematel sajanditel kasutades veel teisi kodulinde ja loomi.

Ajaloolase Richard Fitchi sõnul olid Inglise kuninga Henry VIII jõululaual mitmed kummalised liharoad. Nende kohta on säilinud ka retseptid.

Fitch tegi katse, kuidas vanasti suurt kahest loomast koosnevat ahjupraadi tehti.

«Lahtisel tulel küpsetatud loomad tuli pooleks lõigata ning kokku õmmelda. Variante ja loomi on mitmeid. Seapeaga ja kalkuni kehaga või vastupidi,» lausus asjatundja.

Lihakeha tuli hiljem üle valada munakollasest, safranist, ingverist ja peterselli mahlast koosneva kastmega. See andis praele kuldse tooni.

Lisaks selle leidus Tudorite laual näiteks ka linnulihapraad, mis kannab prantsuse keeles nime Rôti Sans Pareil. Selles on kalkuni sisse pandud part ja pardi sisse kana.

Oli ka sellised praade, mis koosnesid 17 üksteise sisse pandud linnust, millest osad olid kodulinnud ja osad looduses elavad linnud.

Ajaloolase arvates tekkis cockenthrice´i idee Põhja- ja Lõuna-Ameerikasse seilanud maadeavastajatelt kuuldu ja nende räägitud lugude põhjal, millised kummalised loomad seal elavad.

Fitch pakub enne jõule Hampton Courti palees, mis oli kuningas Henry VIII residents, vanas köögis kursust, kuidas selliseid «jõulumonstrumeid» valmistada ja küpsetada.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles