Video: USA jõelt leiti kummaline jääring

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA jõelt leiti kummaline jääring
USA jõelt leiti kummaline jääring Foto: Youtube

USAs Põhja-Dakotas koos sugulastega jahil olnud mees avastas sealselt Sheyenne`i jõelt kummalise jääringi.

73-aastase George Loegeringi sõnul oli nähtu üsna ebareaalne, kirjutab Yahoo News.

Mees töötas varem insenerina ning tal tekkis selle nähtuse vastu huvi. Ta arvutas välja, et jääringi diameeter on 16,5 meetrit. Ta tegi jääringist video ja fotod ning pani need internetti lootuses, et keegi seda fenomeni selgitab.

«Tegemist ei ole küll millegi tundmatu, kuid üsna haruldase asjaga,» sõnas ameeriklane.

USA meteoroloogiaameti hüdroloog Allen Schlag ja meteoroloog Greg Gust nägid sellest jäädvustusi ja selgitasid, et jääring tekkis külma ja tiheda õhu ning veekeerise tulemusel.

«Tegemist on looduse kunstiteosega,» sõnas Schlag.

Gust lisas, et möödunud nädalal saabus piirkonda jahe õhk ning jõele tekkis jää. Kuna jõe vesi oli veel üsna soe, siis ei tekkinud jää korraga. Jäätükid olid veekeerises ja moodustasid ringi.

«Tegemist ei ole väga tugeva jääga. Kui visata sinna greipfruudi suurune kivi, siis läheb see jääst läbi. Tegemist ei ole ühtlase jääga, vaid nii-öelda jääkuubikute massiga,» lausus Schlang.

Loegeringi sõnul jääring liikus.

«Ma ei tea, kui kaua see jääring liikuda võis. Võimalik, et kaua. Kui vaadata pilte, siis on ringil näha jää lisandumise jälgi,» lausus mees.

Schlagi sõnul üllatas teda jääringi suurus. Sellised jääringid tekivad tavaliselt suurtele ja laiadele jõgedele nagu Missouri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles