Hollywoodi produtsent tunnistas, et oli Iisraeli agent

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arnon Milchan
Arnon Milchan Foto: SCANPIX

Aastaid on Hollywoodis ja kollases meedias keerelnud lood, et produtsent Arnon Milchan oli Iisraeli agent.

Iisraeli sündinud Milchan on selliste filmide nagu «Pretty Woman», «Fight Club» ja «LA Confidential» taga, kirjutab news.com.au.

Ta paljastas nüüd, et oli aastaid Iisraeli agent, tegeledes relvatehingutega.

Iisraeli riigitelevisiooni telekanal 2 näitas eile uurivas saates «Uvda» Milchaniga tehtud intervjuud. 68-aastane mees paljastas seal, millistes luureoperatsioonides ta osales ning kuidas ta aitas Iisraelil osta tehnoloogiat  tuumapommide valmistamiseks.

«Ma tegin seda oma sünnimaa heaks,» lausus Milchan, kellel oli enne Hollywoodi produtsendiks saamist Iisraelis edukas väetist tootev firma.

Tal oli sõpru Iisraeli juhtide seas.

Kaks aastat tagasi ilmus Milchani elulooraamat, milles seisab, et ta töötas Iisraeli teadussuhete büroo heaks. See büroo oli luure allüksus, milles oli salainformatsioon kaitse- ja relvaprogrammide kohta.

See büroo lõpetas tegevuse 1987. aastal. Samas aastal anti kohtu alla USA mereväeluure endine analüütik Jonathan Pollard, kes sai eluaegse vanglakaristuse.

Pollard oli see, kes aitas Iisraelil salaja relvi ja muud militaarvarustust osta. Milchanile oli see teada.

Milchani sõnul on veel mitmed Hollywoodi produtsendid seotud tema salajaste luureafääridega.

«Kui tulin Hollywoodi, lõpetasin luurega koostöö ning pühendusin filmide tegemisele. Mõnikord aga läksid need kaks asja segamini,» lausus mees.

Milchanile kuulub filmistuudio New Regency Films. Ta on olnud rohkem kui 120 filmi produtsent töötades koos selliste kuulsate režissööridega nagu Martin Scorsese, Roman Polanski, Sergio Leone ja Oliver Stone.

Milchani sõnul on ta head sõbrad näitlejad Robert De Niro, Russell Crowe ja Ben Affleck.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles