Sinine valgus on efektiivsem kui kofeiin?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinine valgus on efektiivsem kui kofeiin?
Sinine valgus on efektiivsem kui kofeiin? Foto: SCANPIX

Sinine valgus on saanud kriitika osaliseks selle tõttu, et see võib und segada.

Sinist valgust on tänapäeva nutitelefonides ja teistes tehnoloogilistes abivahendites, kirjutab Daily Mail.

Asjatundjate sõnul põhjustab see valgus melatoniini vähesust. Melatoniin on aine, mis kontrollib kehakella ehk organismi magamise ja ärkveloleku tsükleid.

Hiljutine uuring näitas, et kui sinist valgust kasutada õigel ajal, võib see väga kasulik olla.

Rootsi teadlased võrdleid kofeiini ja sinise valguse mõju ajule ning leidsid, et need mõlemad mõjuvad positiivsel viisil. Sinine valgus on lihtsalt mõjuvam.

Sinise valguse käes olnud katsealused tegid aju funktsioneerimist kajastavad testid, milles sisaldus ka tähelepanu hajutav moment, paremini.

Sama ei kehtinud kofeiini saanute puhul.

«Sinine valgus ja kofeiin näitasid psühhomotoorse funktsioneerimise erinevaid külgi,» selgitasid uurijad.

Teadlaste arvates aitab sinine valgus parandada kognitiivseid funktsioone nagu mälu, ergas olemine ja kiire reageerimine.

Sinine valgus on nahale ja kudedele ohutu, kuid samas mõjutab organismi keemiat. Selle tõttu kasutatakse seda valgust mitmesuguste haiguste raviks.

Saksamaa Heidelbergi ülikooli teadlased leiutasid sinist valgust emiteeriva plaastri, mille abil saab valu ravida. Samuti aitab sinine valgus halva hingeõhu korral.

Vaid kaks minutit sinise valguse all olemist aitab suu seisundit parandada. Selles valguse hävinevad suus olevad bakterid, mida seostatakse halva hingeõhu tekkega.

Sinisest valgusest saavad kasu ka pimedad. Kanada Montreali ülikooli teadlaste katse näitas, et kui inimese nägemine on kahjustunud ja ta ei näe enam objekte, siis muutused valguse värvis registreerib aju ikkagi. Samuti saavad pimedad öelda, kas valgus on välja või sisse lülitatud. Sinine valgus mõjub teatud ajuosadele.

Kofeiini ja sinise valguse uuring näitas, et sinisel valgusel on suurem mõju kui kofeiinil, mis puudutab ergas olemist.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles