Veenuse juurest leiti kummaline kosmilise tolmu ring

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA pilt Veenusest, kui see planeet liigub Päikese eest läbi
NASA pilt Veenusest, kui see planeet liigub Päikese eest läbi Foto: SCANPIX

Teadlased avastasid Veenuse juures kummalise kosmilise tolmu ringi. Tegemist on teise korraga, kui selline struktuur meie Päikesesüsteemis leiti.

Tolmuringi pikkus on 220 miljonit kilomeetrit, edastab Discovery News.

See on vaid kümme protsenti tihedam, kui ta lähedal planeetide vahelises ruumis asuvad kosmilised tolmupilved, mida tuntakse just nende helenduse tõttu.

«Kui me saaksime seda vaadelda Maalt ilma abivahenditeta, siis näeksime seda 45 kraadi ulatuses mõlemal pool Päikest,» selgitas astronoom Mark Jones.

Samalaadne tolmuring leiti umbes 20 aastat tagasi ka maa orbiidilt.

«Nüüdne leid aitas laiendada «geograafilisi» teadmisi meie Päikesesüsteemist,» selgitas Jones.

Mitmed Maalt saadetud uurimisaparaadid, kaasa arvatud Nõukogude Liidu Venera 9 ja 10 sondid, on tabanud veenuse juures märke tolmuringidest. Siis ei suudetud seda lõpuni kindlaks teha.

Jonesile ja ta kolleegidele hakkas Veenuse tolmuring huvi pakkuma ning nad uurisid seda.

Nad tegid arvutisimulatsiooni, kuidas Venuse lähedal asub ring võib varjata seda planeeti. Siis uuriti pilte, mis oli tehtud NASA Solar TErrestrial RElations Observatory ehk STEREO sondide poolt. Need sondid saadeti välja 2006. aastal ning nende abil uuritakse Päikest.

STEREO pildid paljastasid tolmuringi. Samas üllatas teadlasi see, et Veenuse juures avastatud ring on erinev Maa juures olnud ringist. Veenuse ring oli astmeline. Osa astmeid oli Veenuse orbiidi sees, osa väljas.

Teadlaste sõnul tekivad sellised ringid planeetide vahelises tsoonis ringlevast kosmilisest tolmust, mis jõuab planeetide orbiitidele.

Need kosmilise tolmu ringid on pikaajalised struktuurid, samas tolmuosakesed, millest need koosnevad, ei ole nii pikaajalised.

«Tolmuringis olevad osakesed säilivad seal umbes 100 000 aastat. Kosmilises mõttes on see väga lühike aeg. Samas on sellised ringid head vahendid, uurimaks planeetide vahelist tolmu. See tolm on tekkinud asteroidide kokkupõrgete tagajärjel ja komeetide jäänustest,» selgitas teadlane.

Veenus on meie Päikesesüsteemis Päikese poolt vaadatuna teine planeet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles