Rahvusvaheline kosmosejaam sai 15-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline kosmosejaam (ISS)
Rahvusvaheline kosmosejaam (ISS) Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline kosmosejaam ( International Space Station  - ISS) sai eile 15-aastaseks.

1998. aastal viis Venemaa rakett üles esimese osa sellest seni suurimast inimese ehitatud Maa kosmilisest kaaslasest, edastab foxnews.com.

Moodul Zarja ( vene keeles Päikesetõus) oli see, mille ümber hakati ehitama suurt kosmosejaama. ISSi rajamisel osales viis kosmoseagentuuri, mis esindasid 15 riiki. See läks maksma 100 miljardit dollarit.

Nüüdseks on ISS umbes jalgpalliväljaku suurune. ISS on üks säravamaid inimkätega tehtud objekte kosmoses.

ISSi esimest ehitusblokki Zarjad kasutatakse tänapäeval enamjaolt laona. Selle ümber hakati lisama teisi mooduleid, millel on erinevad funktsioonid.

NASAs meenutati, kuidas Zarja orbiidile jõudis.

«Olime lennukontrolli keskuses Houstonis ja vaatasime, kuidas Zarja üles jõuab. Sellesse ehitusprogrammi oli kaasatud väga palju asjatundjaid,» meenutas NASA töötaja Billa Bastedo, kes vastutas järgmise mooduli eest.

Kaks nädalat pärast Zarja orbiidile jõudmist, saatis NASA 4. detsembril 1998. aastal välja raketi Endevour koos mooduliga Unity, mis kannab ka nime Node 1. See liideti Zarjaga.

«Me vastutasime selle eest, et need kaks kokku saaksid. Pidime suutma kaks üksust ühendada ideaalselt. Järgmine osa pidi orbiidile saadetama alles kuue kuu pärast. Hiljem saime aru, et muretsesime ilmaaegu, kõik klappis,» meenutas Bastedo.

Vähem kui kaks aastat hiljem, 31. oktoobril 2000. aastal suundus ISSi suunas esimene meeskond, mis jõudis sinna Venemaa Sojuz alusel. Esimese meeskonna liikmeteks olid USA astronaut Bill Shepherd ning Venemaa kosmonaudid Sergei Krikalev ja Juri Gidzenko.

Need kolm meest astusid ISSi pardale 2. novembril 2000. aastal.

Praegu on ISSil missioon 38 astronaudid ja kosmonaudid, keda on kuus. Need on jaapani astronaut Koichi Wakata, Venemaa kosmonaudid Oleg Kotov, Mihhail Thurin ja Sergei Rjazanski ning USA astronaudid Rick Mastracchio ja Michael Hopkins.

USA Kennedy kosmosekeskuse juht Bob Cabana sõnul on raske uskuda, et Zarja ja Unity ühendamisest on möödas juba 15 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles