Åhlensi jõulukataloogist leiti rassismile viitavad kujud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Åhlensi jõulukataloogist leiti rassismile viitavad kujud
Åhlensi jõulukataloogist leiti rassismile viitavad kujud Foto: SCANPIX

Rootsi kaubamajadeketi Åhlens on oma jõulukataloogi kohta saanud kaebusi, et see on mõnevõrra rassistlik.

Åhlensi iga-aastane jõulukataloog ilmus möödunud nädalal, edastab The Local.

Selle nädala esmaspäeval peatas firma jõulukataloogide juurdetrükkimise ja muutis internetiväljaandes selle sisu. Esitati ka vabandus, et osa inimesi pidas nende kataloogis leiduvat rassistlikuks.

Åhlensi eisndaja sõnul said nad kaebusi lehekülgede kohta, millel on tumedatest käsitööpärlitest kaks punase suuga kuju, mis oma välimuselt meenutavad mustanahalisi.

Kriitikute sõnul alavääristavad need kujud tumeda nahaga inimesi.

«Mida arvata kujudest, mis silmnähtavalt meenutavad mustanahalisi ning kelle välimus on nagu teenijatel?» küsis üks Åhlensi klientidest selle firma Facebooki leheküljel.

Teine klient aga märkis, et miks peab kõik rassistlik olema. Temale jäi esmalt mulje, et tegemist on piparkoogitegelastega.

Åhlens sai ka nende kohta käivaid kaebekirju e-kirju nii oma töötajatelt kui klientidelt.

Kaubamajadekett esitas ametliku vabanduse ja rõhutas, et kataloogid korjatakse kokku.  Samas aga ei selgitatud, kas tegemist oli millegi rassistlikuga või mitte.

«Neid figuure nähakse solvavana ning Åhlens vabandab selle pärast,» sõnas keti tegevjuht Anna Stinger.

Åhlensi kataloog ei ole jõudnud veel poodidesse, see saadeti 650 000 lojaalsele kliendile kogu Rootsis.

Åhlensi marketingijuht Catherine Wigzell sõnas, et trükikoda oli esimene, kes neid kujusid ebasobivaks pidas ja neile sellest märku andis.

Jõulukataloogide trükkimine peatati ning nende kujudega leheküljed eemaldatakse. Uutes trükitavates kataloogides neid enam ei ole.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles