Vana-Egiptuse pöörleva kuju saladus lahendati

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Egiptuse pöörleva kuju saladus lahendati
Vana-Egiptuse pöörleva kuju saladus lahendati Foto: Youtube

Briti telekanali ITV saates lahendati Manchesteri muuseumis oleva Vana-Egiptuse pöörleva kuju saladus.

4000 aasta vanune kuju võttis esmalt teadlased tummaks, kirjutab The Telegraph.

25-sentimeetrine kuju kannab nime Neb-Senu ning see sai pärast pöörlemise avastamist maailmakuulsaks.

Vandenõuteoreetikud oletasid, et kuju pöörlemine on seotud iidse needuse või vaimudega.

Manchesteri muuseumi juhtide sõnul leiti see kuju ühe vaarao hauast. Nende arvates võis kuju liigutada sinna tuhandeid aastaid tagasi elama asunud surnu hing.

ITV saates Mystery Map uurib müstilisi lugusid ning püüab neid lahendada. Nad tegid kuuga öisel ajal katse, pannes sensorid selle juurde.

Uurimine näitas, et kuju liikumine peatus, kui selle lähedal oli vibratsioon minimaalne. Jätkas aga liikumist järgmisel päeval, kui vibratsioonitase oli kasvanud.

«Vibratsioon on kombinatsioon mitmest erinevast allikast, kaasa arvatud liiklus ja inimeste liikumine,» sõnas vibratsiooniekspert Steve Gosling.

Temalt küsiti, miks siis ülejäänud eksponaadid ei liigu.

«Selle kuju alus on kumer. Selle tõttu hakkab ta vibratsiooni tõttu liikuma. Ülejäänud eksponaatide alus on aga sile ja selle tõttu need ei liigu,» selgitas uurija.

Manchesteri muuseumi kuraator Campbell Price sõnas, et kõik soovivad müstilisi juhtumeid lahendada ning selle juhtumi puhul saigi see tehtud.

«Arvasime kohe, et selle puhul on olemas loogiline seletus,» sõnas Price.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles