Disney On Ice jääetenduses kihutavad Saku Suurhalli elusuuruses Autod

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Disney On Ice
Disney On Ice Foto: promo

7. - 9. veebruarini esietendub Tallinnas, Saku Suurhallis maailmakuulus DISNEY ON ICE jääetendus. Eestis näidatakse showd nimega Fantaasiamaailmad, mille raames saab publik nautida Disney lemmiktegelasi armastatud joonisfilmidest «Autod», «Väike Merineitsi», «Tinker Bell» ja «Lelulugu 3». Kogu perele elamusterohket vaatemängu pakkuva jääetenduse raames kihutavad Saku Suurhalli jääle ka elusuuruses autod.

Etenduse loojate sõnul saavad Autod olema suur üllatus, sest keegi ei oska oodata, et nad on niivõrd suured ja realistlikud. Justkui otse Radiator Springs väikelinnast jääle ilmuvate armastatud tegelaste Matu, Pikne McQueeni, Sally, Flo ja Ramone väljatöötamisele kulus aega kolm kuud, ning kaks tuhat inimtundi. «Kõik saab alguse ühest lihtsast asjast - ideest. Algselt võib tunduda üsna võimatu midagi jää peale tekitada. Kuid võtame vastu väljakutse viia hullumeelsena tunduv idee päriselt teostamisele, ning seda kogu meeskonna ühtse suhtumise «see on võimatu, aga me teeme seda ikkagi» saatel,» seletas etenduse looja, Feld Entertainementi asepresident Rick Papineau. «Meil on suurepärane kooslus oma ala parimatest - fantastilised skulptorid, suurepärased automaalrid, keevitajad, puusepad. Autod on need, mida iga väike poiss väga armastab ning need tegelased peavad jääl välja nägema täpselt nagu joonisfilmis.»

Papineau sõnul alustatakse Autot ehitades lihtsa prototüübiga, seejärel muudetakse ja putitatakse seda mitmeid kordi üle ja ümber ning ainus asi, mis esialgsest auto prototüübist alles jääb, on rooliratas. «Valmis Autodel on dünaamilised õhusüsteemid, servomehhanismid, need on täis elektroonikat, kasutusele on võetud automatiseeritud juhtimissüsteemid jms. Meie Autod on kõrgtehnoloogilisi mooduleid täis. Seega võin uhkusega öelda, et jääl leiab aset tõeline maagia. Selliseid asju välja töötada on tõeline katsumus, ning jää annab loovprotsessile justkui neljanda mõõtme juurde,» lisas Papineau.

Iga Auto kaalub üle tonni ning need veetakse linnast linna rekkatega. Flo on etenduse pikim Auto – selle pikkuseks on 4,26 meetrit, Matu on teistest tegelastest kõige kõrgem – üle kahe meetri, ning selle telgede pikivahe on 1,6 meetrit. Autodel on eriprojekti järgi ja tellimise peale tehtud käiguosa, kered on valmistatud klaaskiududest ning toestatud käsitsi kokkupandud terasraamidega. All on päris autokummid, mis täidetud vahuga  - vaht laseb kummidesse kruvida jäänaastud, tagamaks haakumise jääga.

Autod on loodud animatroonikat kasutades - need on animeeritud, et luua maksimaalne sarnasus joonisfilmide tegelastega. Nii näiteks omavad jääl kihutavad tegelased liikuvaid ja pilgutavaid silmi. Matul ja Pikne McQueenil on vormitud kummist valmistatud liikuvad suud, mis võimaldavad neil iga kord «rääkides» jääl särada. Autodel on töötavad esi- ja tagatuled, sisseehitatud hüdrotõstukid panevad aga tegelaskujud muusika rütmis hüplema. Autod on võimelised edasi-tagasi sõitma, Matu on spetsiaalselt ehitatud sääraselt, et juht saab juhiistme autos ümber pöörata ning sõita tagurpidi, juhtides autot ilma üle õla vaatamata.

Iga etenduses kasutatava Auto maksimaalne kiirus on 65 kilomeetri tunnis, kuid etenduse turvalisuse nõudmiste tagamiseks ei ületa see jääl kihutades kunagi 24 kilomeetrit tunnis. Autode liikumised on arvutiga programmeeritud ning alla laetud autodesse sisseehitatud kontrollplokkidesse, mida juhitakse kaugjuhtimispuldi abiga. Autod sõidavad 48-voldise elektrimootoriga, eriefektide tööle panemiseks kasutatakse kokkusurutud CO2 gaasi. Igal autol on 12-voldised akud käivitusmehhanismi töö tagamiseks.

«Olen veendunud, et meil tõesti õnnestub taasluua seda Disney lugudest tuntud maagiat nii hästi, et saalis istuv publik ei adu, kui suurt täpsust ja tööd nende silme all aset leidev tegelikult nõuab. Kui ehitad asju, mida mitte keegi varem teinud pole, on elevuse tase väga kõrge. Etenduse ajal näed, kuidas kõik need lapsed ja nende vanemad, kes saalis istuvad, vaatavad, naudivad ja hindavad kogu sinu tehtud tööd. Laste kurdistavad kilked ja emotsioonid nende nägudelt panevad sind tundma, kuidas pingutus oli seda kõike väärt. Disney On Ice etendus on erakordne võimalus näha korraga mitme vingeima joonisfilmi armastatud tegelasi ühes kohas,» lisas Papineau.

Peale Autode saab publik veebruari alguses Saku Suurhallis nautida lemmiktegelasi ka teistest Disney/Pixar joonisfilmidest, sest Disney On Ice jääetendus tõmbab endaga lummavasse seiklusesse koguni nelja maagilisse paika. Lisaks «Autode» võidusõidumaailmale kutsub muinasjutuline jääretk pealtvaatajaid külastama Andy magamistuba, et kohtuda seal «Leluloo 3» tegelastega, rõõmustab publikut veealuse reisiga «Väikese Merineitsi» Ariel’i juurde ja sealt viib edasi müstilisse Haldjaorgu armastatud haldja Tinker Bell’i juurde. Jääle hüppavad ka Miki ja Minni-Hiir isiklikult, kes koos part Donald’i ja koer Goofy’ga näitavad muljetavaldavaid oskusi jääl, omades igaüks enda unikaalset stiili uisutamises ja liikumises.

Fantaasiamaailmades on ühendatud uisutamine, tants, sportvõimlemine ja näitlemine. Kõik see lisab showle energiat ja põnevust ning kaunistab meeldejäävaid ja tuttavaid filmistseene jääetenduse eripäraga.

Kogu perele elamusterohket vaatemängu pakkuv Disney On Ice annab Tallinnas vaid neli etendust. Disney On Ice etendused Tallinnas leiavad aset nädalavahetusel ning lastega peredele vägagi sobival kellaajal. Ühte etendust mahub vaatama vaid 3500 inimest, sest jää katab kogu Saku Suurhalli põranda, mis tagab suurepärase vaate ning võimaldab nautida maailmakuulsat jääetendust kõikidelt istekohtadelt.

Etenduste ajad:

7. veebruar (reede) ESIETENDUS

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00)

8. veebruar (laupäev)

kell 11:00 (uksed avatakse 10:00)

kell 14:30 (uksed avatakse 13:30)

9. veebruar (pühapäev)

kell 14:30 (uksed avatakse 13:30)

Fantaasimaailmad etendus kestab kokku kaks tundi, kuhu mahub vahele 15-minutiline vaheaeg.

Piletid Disney On Ice etendustele hinnaga alates 29 eurost on müügil ainult Ticketpros – internetipoes aadressil www.ticketpro.ee, kõigis Ticketpro müügipunktides, Statoili teenindusjaamades, Selverites ning valitud Eesti Posti kontorites üle Eesti. Lastele, lasteaedade ja kooligruppidele kehtivad soodushinnad. Laps kuni 3 elusaastani saab istuda vanema süles tasuta.

Disney On Ice Tallinna etenduste produtsent on Live Nation Baltics koostöös Feld Entertainment’iga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles