NASA saadab täna välja uue Marsi uurimissondi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Atlas V ja MAVEN
Atlas V ja MAVEN Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuur NASA saadab täna välja uue sondi, mis asub planeet Marssi uurima.

Uurimissond MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN spacecraft)  uurib selle planeedi atmosfääri, edastab cnn.com.

Asjatundjate sõnul võis Marsil kunagi olla paks ja mitmekihiline atmosfäär, mis aitas kaasa sellele, et planeedi pinnal oli vett. Praegu on õhurõhk seal liiga madal, et saaks vett olla.

Sond saadetakse üles Floridast Canaverali kosmosekeskusest Atlas V raketi abil.

NASA teadlaste sõnul toimub start kohaliku aja järgi ajavahemikul 11.28 – 13.28.

Rakett saadab MAVENi Marsi orbiidile pärast 53 minuti pikkust lendu. Siis liigub sond kümne kuu jooksul oma sihtkohta.

«MAVEN avab siis oma päikesepaneelid, mis on suunatud Päikese suunas. Sond saab energia Päikesest. Samuti on sel sondil tõukeseade, mis viib ta õigele orbiidile,» selgitas firma Lockheed Martini, mis selle sondi ehitas, esindaja Guy Beutelschies.

2,4 tonnisel MAVENil on ka instrumendid, mille abil saab Marsi kulgurite poolt edastatavat informatsiooni Maale saata. Kokku on kaheksa instrumenti, millest osad uurivad Päikese mõju Marsile ja osa selle planeedi atmosfääri.

Nüüdisajal koosneb Marsi atmosfäär enamjaolt süsinikdioksiidist ja on väga õhuke.

Sealne õhurõhk Marsi pinnale on vaid 0,6 protsenti Maale mõjuvast õhurõhust. See tähendab, et kui Marsil oleks vett, siis aurustuks see kiiresti.

Samas on aga leitud Marsi pinnalt jälgi, et kunagi võis seal voolav vesi olla. Seega oli ka tihedam atmosfäär.

MAVEN peaks Marsil orbiidile jõudma 2014. aasta 22. septembril. See sond liigub elliptilisel orbiidil, olles Marsist nii 6220 kilomeetri kui ka 150 kilomeetri kaugusel.

MAVEN missioon kestab ühe Maa aasta, mis on Marsi pool aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles