Galerii: Särava juudi artisti Jefim Aleksandrovi harukordne kontsert Tallinnas

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

10. novembril esines tuntud juudi artist Jefim Aleksandrov oma kontsertprogrammiga Juudiküla laulud Tallinna Nokia Kontserdimajas.

Jefim Aleksandrovi sisult ja vormilt harukordne kontsert on unikaalne projekt, mis lähtub justkui juba unustusehõlma langevast jidišikeelsest muusikast ja kordumatu elurõõmuga inimestest, kes hoidsid juudi kogukondades ülal nende kultuurile nii omast laupäevaõhtust sära.

Projekti autor ja eestvedaja Jefim Aleksandrov on Venemaa teeneline kunstnik, mitme Venemaa juudi kogukonna preemia laureaat, Aasta inimene ja pälvinud Iisraeli preemia Panuse Eest Ülemaailmsesse Juudi Kultuuri.

Külalaulude kavas polnud Jefim Aleksandrovil mitte üksnes vanad juudi rahvalaulud,  vaid neisse oli  puhutud uut ja särtsakamat hingust. Laule saatis lopsakas ja rikkalik muusika.  

Jefim Aleksandrovi repertuaar sisaldas ka suurt hulka venekeelseid juudi laule. Suurelt jaolt pärinevad need Odessa linnafolkloorist. Neiski kajastub iselaadse karakteri, käitumise ja filosoofiaga juudi linnaelanike elutunnetus. Jefim esitas Odessa laulukesi justkui linnaelanike endi humoorika pilgu läbi.  

Muusikaetendus Juudi külameloodiad on võitnud oma siiruse ja südamlikkusega populaarsust terves maailmas

See on muusika, millest on lähtunud USA helilooja Jerry Bock oma Kiievi lähedase Anatevka külaelu kajastava muusikali „Viiuldaja katusel” loomisel, milles Goldet ja Tevjet on kehastanud nii Helgi Sallo ja Jüri Krjukov, kui ka Hannes Kaljujärv ja Kaire Vilgats.

Vanemuise lavastaja Vahur Kelleri sõnu kasutades on juutide folkloorikultuur kantud sajandite keskel korjatud tarkusest, et kui täna läheb sul kehvasti, siis on see kindel märk sellest, et homme on kõik parem.

Vaata pildigaleriid Nokia Kontserdimajas toimunud meeleolukast kontserdist!

Teiste seas olid showd kaema tulnud ka tuntud staardoktor Adik Levin oma naisega, suurärimees Fjodor Berman kaasaga, tuntud kirjanik ja telenägu Jelena Skulskaja oma elukaaslasega, legendaarne Viru-Aabram, jpt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles