Kõrge häälega naised eelistavad madala häälega mehi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrge häälega naised eelistavad madala häälega mehi
Kõrge häälega naised eelistavad madala häälega mehi Foto: SCANPIX

Šotimaal Aberdeeni ülikoolis hiljuti tehtud uuring näitas, et keskmisest kõrgema häälega naised eelistavad keskmisest madalama häälega mehi.

Psühholoogide sõnul teevad vastassoost inimese atraktiivseks mitmed asjad, kaasa arvatud ka hääl, kirjutab LiveScience.

«Igal inimesel on arusaam, millist inimest ta oma partneri ja abikaasana näha tahab. Kuid samas eelistavad inimesed ka neid, kellega neil mingi sarnasus või erinevus on. Neid aspekte mõistes on inimkäitumisest väga lihtne aru saada,» selgitas psühholoog Benedict Jones.

Varasemad uuringud on näidanud, et kõrge häälega naisi peetakse atraktiivseks mitte ainult nende hääle, vaid ka välimuse tõttu. Tavaliselt on neil keskmisest kenam nägu.

Naiste häälel on seos nasisuguhormooni östrogeeniga – mida kõrgem hääl, seda kõrgem on östrogeeni tase. Samuti viitab see seos heale tervisele ning viljakas eas naistel viljakusele.

«Kuid mitte ainult hääl, vaid ka kehakuju mängib veetluse juures rolli. Väga maskuliinsete näojoontega mehed eelistavad naisi, kellel on liivakella figuur ning kenade proportsioonidega nägu. Tugevat lõuga, mõnevõrra etteulatuvat kulmukaart ning sügaval asetsevaid silmi peetakse väga mehelikuks ning nendega seostatakse meestel head tervist. Naised suudavad alateadlikult valida mehe, kellega saab võimalikult terveid järglasi,» selgitasid uurijad.

Ka näitas uuring, et madalama ja sügavama häälega meestel on rohkem lapsi.

«Kuigi öeldakse, et ilu on vaataja silmades, on selle taga ka bioloogia. Kuna uuring näitas, et teatud häälega naised eelistavad teatud häälega mehi,  siis on võimalik nii mõndagi ette ennustada,» lisas Jones.

Oma idee testimiseks tegid Jones ja ta kolleegid katse, kus mõõtsid 113 naisüliõpilase hääle kõrgust. Siis lasti naistel kuulata linti, millel mehed ütlevad «I really like you» (sa tõesti meeldid mulle) ja «I really don`t like you» (sa tõesti ei meeldi mulle).

Meeste hääli oli muudetud kas naiste hääle sarnaseks ehk kõrgemaks või siis keskmisest meeste häälest madalamaks.

Naiskatsealused eelistasid madalama häälega mehi, hoolimata sellest, mida mehed ütlesid. Uuring näitas, et mida kõrgem oli naise hääl, seda madalama häälega mehi ta eelistas.

«Leidsime, et naisi mõjutab meeste hääle puhul, et see oleks mehelik ehk madal. Partnerit valides mõjutab meid ka hääl, mitte ainult välimus,» selgitas Jones.

Järgmisena tahavad teadlased uurida, kui palju kõrge häälega naised ja madala häälega mehed paare moodustavad ning abielluvad.

«Kui palju mõjutab meid potentsiaalse partneri hääl? Kas ja miks mängib hääl suhtesse astumisel rolli?» küsisid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles