«Mandariinid» pälvis 62. Mannheim-Heidelbergi rahvusvahelisel filmifestivalil žürii eripreemia ja publiku auhinna

Meisi Volt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Gruusia koostööfilmi «Mandariinid» esilinastus
Eesti-Gruusia koostööfilmi «Mandariinid» esilinastus Foto: Viktor Burkivski

Eesti-Gruusia mängufilm «Mandariinid» pälvis Saksamaal Mannheim-Heidelbergi filmifestivalil žürii eripreemia ja publiku auhinna. Lisaks märgiti film ära kui potentsiaalne Saksamaa kinolevi lemmik. Festivali žürii tööd juhtis legendaarne Ungari filmirežissöör, Oscari-võitja Istvan Szabo. 

Varem on film pälvinud Varssavi filmifestivali parima režisööri auhinna ja publiku preemia.

«Mandariinid» linastub ka Pimedate Ööde Filmifestivali võistlusprogrammis Eurasia, lisaks sellele on ta valitud Põhja-Ameerika ühe tunnustatuima filmifestivali Palm Springsi ametlikku programmi.

Film on kogunud Gruusias üle 40 000 ning Eestis üle 10 000 vaataja.

Mängufilmi «Mandariinid» tegevus toimub 1992. aastal Abhaasias. Abhaasid sõdivad, et Gruusiast lahku lüüa. Põline eestlaste küla maalilises paigas mägede ja mere vahel on tühjaks jäänud, sõja lähenedes on eestlased oma ajaloolisele kodumaale tagasi pöördunud.

Külla on elama jäänud vaid Ivo (Lembit Ulfsak) ja tema naaber, mandariini-istanduse omanik Markus (Elmo Nüganen). Ka Markus kavatseb Eestisse sõita, aga alles pärast seda, kui mandariinisaak on korjatud.

Sõda jõuab külani, toimub grusiinide ja abhaaside verine lahing.

Ivo ja Markus leiavad lahingupaigalt ühe ellujäänu – abhaaslase Ahmedi, kelle Ivo enda juurde koju paranema viib. Öösel hukkunuid mattes avastab Markus, et ka üks grusiin on elus, kuigi raskelt haavatud. Ka tema viiakse Ivo juurde. Nii satuvad ühe katuse alla kahe vastasleeri võitlejad.

Osades Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Giorgi Nakhashidze, Mihhail Meskhi ja Raivo Trass

Stsenarist ja režissöör Zaza Urushadze

Operaator Rein Kotov E.S.C.

Kunstnik Thea Telia

Kostüümikunstnik Simon Machabeli

Grimmikunstnik Tiina Leesik

Monteerija Alexander Kuranov

Helirežissöörid Harmo Kallaste ja Ivo Felt

Helilooja Niaz Diasamidze

Produtsendid Ivo Felt ja Zaza Urushadze

Allfilm ja Cinema24 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles